VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Így használja fel Greta Thunberget egy lobbihálózat


A világhírűvé vált Greta Thunberg diáklány körül szervezkedő személyek komplett politikai, pénzügyi és ipari lobbihálózatot alkotnak Svédországban és a nagyvilágban – írja a brit Standpoint magazin. Kik húznának hasznot a zöld közhangulatból?

Greta Thunberg klímaharcai mögött „árnyékban maradó lobbisták szövetsége húzódik meg, befektetők és energiavállalatok, amelyek profitot remélnek a zöld üzletből” – írja a Standpoint brit hetilap új száma. A lap arról ír: Thunberg „felfedezője” és első hírverője egyben

egy befolyásos svéd politikai, ipari, pénzügyi és szakszervezeti vezetőket tömörítő agytröszt vezetője is.

Thunberget, az Asperger-kóros klímaaktivista svéd iskoláslányt Ingmar Rentzhog, a We Don't Have Time (Nincs Több Időnk) közösségimédia-platform alapítója ismertette meg a világgal azzal, hogy 2018. augusztus 20-án, a Thunberg által a svéd parlamentnél szervezett klímatüntetés alkalmából megosztotta fotóját a saját Facebook-oldalán. Aznap délután a Dagens Nyheter című svéd napilap már közölte is a tüntetés történetét, s ezzel Greta egy csapásra ismert lett.

Ingmar Rentzhog, aki eleinte azt állította, nem tudott a tüntetésről – mint a Standpoint írja –, később azt mondta, hogy egy héttel a tüntetés előtt értesítették egy Bo Thorén nevű klímaaktivista levelezőlistáján, aki egy bizonyos Fossil Free Dalsland nevű csoport vezetője. Rentzhog a Standpoint szerzőjével való levelezés során előbb azt állította, korábban nem ismerte Gretát vagy szüleit, de ugyanebben a levelezésben később mégis arról beszélt, hogy 3-4 hónappal korábban már megismerte Greta édesanyját, Malenát egy Climate Parliament nevű eseményen.

Rentzhogot Bill Clinton egykori demokrata párti amerikai elnök alelnöke, az azóta alarmista klímamozgalmár Al Gore Climate Reality Projectjében képezték ki, s 2017-ben indította el a We Don't Have Time-t, amivel a célja az volt, hogy a vezetőket és vállalatokat felelősségre vonja, és cselekvésre kényszerítse klímaügyekben.

Mint a Standpoint rámutat: Rentzhog és vezérigazgatója, David Olsson azonban

nem környezetvédelmi aktivistaként kezdték, hanem pénzügyi szakemberként.

Rentzhog a Laika nevű befektetési kapcsolatokkal foglalkozó cég alapítója, Olsson pedig a Svenska Bostadsfondennél, Svédország egyik legnagyobb ingatlanos cégénél dolgozott, aminek boardjához 2017-ben csatlakozott Ingmar Rentzhog is. A We Don't Have Time egyik befektetője pedig Gustav Stenbeck, akinek a családja irányítja az egyik legnagyobb svéd befektetési vállalatot, a Kinneviket.

Greta Thunberg, a 16 éves iskolás diák 2018 novembere és 2019 januárja közt úgyszintén tagja volt a We Don't Have Time tanácsadói testületének.

Rentzhog és Olsson együttműködése nem állt meg itt (...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek