VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Betiltották a szoknya viselését egy angliai iskolában


FOTÓ: SHUTTERSTOCK.COM, ILLUSZTRÁCIÓ

A Manchesterhez közeli Bradfordban található Appleton Akadémia megtiltotta az oda járó diáklányoknak, hogy szoknyát hordjanak – helyette „nemileg semleges” nadrágot kell hordaniuk a következő tanév kezdetétől.

2019 szeptemberétől változik meg az iskola házirendje, a felsős tanulók egyenruhája kizárólag nadrág lehet – határozott az Appleton Akadémiát működtető alapítvány.

A döntésnek több oka is volt az alapítvány szerint: a nemileg semleges öltözék véleményük szerint az iskolák nagy részében már eleve követelmény, leegyszerűsíti az iskolai egyenruhát, ráadásul megszünteti azt is, hogy túl rövidnek ítéljék meg a lány tanulók szoknyáit.

„A tanulóink nagy része nagyon éretten fogadta a változtatást, érdeklődtek a döntés indokáról, majd elfogadták azt, miután megmagyaráztuk nekik” – állítja az alapítvány. Akadnak azonban szülők és diákok, akik nevetségesnek és szexistának tartják az iskola döntését.

„Szerintem undorító és kifejezetten szexista” – mondta egy neve elhallgatását kérő anyuka a Daily Mailnek. „A fiúkat sem kényszerítik arra, hogy szoknyát viseljenek” – tette hozzá.

„A nők több generáció óta viselnek szoknyát problémák nélkül, mi változott most meg?” – kérdezte az anyuka.

A változás talán ahhoz is köthető, hogy Bradford az Egyesült Királyság egyik legdiverzebb és etnikailag megosztott városa, ahol hatalmas számban élnek muszlimok, főleg pakisztáni származásúak.

Egy tizedikes diáklány szerint „nem igazságos, hogy elveszik tőlem a választás jogát, azért szeretek szoknyát hordani, mert kényelmes”.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok