top of page

NYELVHELYESSÉGI KISOKOS – a nyelvi eszmény jegyében. (43) A HANGZÓ NYELV. Lassítsunk!


Nyelvhelyességi kisokos

A magyar nyelv fontos jellemzője a határozott hangképzés. Ennek köszönhetjük nyelvünk szilárdságát, más nyelvekhez képest lassú változását. A gyorsaság rontja a tiszta ejtést, a nyelv ritmusát, a hosszú és rövid szótagok váltakozását, a tagolást, és ezen keresztül az érthetőséget is.

A gyors beszédben rövidülnek a hosszú magánhangzók és olykor a hosszú mássalhangzók is, mert hiszen honnan máshonnan lehetne elvenni. Ilyeneket hallunk: elött, hiradó, nagyszerü, gazdasȧgban, fënykëp, erdekes; eböl (ebből), akor (akkor), koraban (korábban). Különösen rossz példát mutatnak a „bravúrosan” gyorsan ledarált reklámszövegek.

Az általános gyorsulás és rövidülés ellentéteként előfordul az l, r, j előtti (nyelvjárási eredetű) hangzónyúlás: bórjú, gyórsan, hírdetés. Újabban terjedni látszik (talán nyelvjárási hatásra) a hangsúlyos első szótag nyúlása: dísznó, víszhang, bísztos, kőrút, pósta. Több idegen nyelvben (pl. az olaszban) a hangsúlyos szótag egyben hosszabb is. A magyarban a hosszúság független a hangsúlytól: rövid szótag is lehet hangsúlyos, és hosszú is lehet hangsúlytalan.

(folytatása következik)

Előző részek:

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page