top of page

NYELVHELYESSÉGI KISOKOS – a nyelvi eszmény jegyében. (44) A HANGZÓ NYELV. Magánhangzók


Nyelvhelyességi kisokos

A magyar magánhangzók szabályosan tagolódnak elöl és hátul képzettekre – azaz magasakra és mélyekre, mindkettőn belül alsó, középső és felső nyelvállásúakra, továbbá különböznek ajakkerekítés és hosszúság szempontjából is. Ezért van sokkal több magán­hangzónk, mint az európai nyelveknek általában. Ezek nemcsak ejtésváltozatok, hanem mindegyiknek jelentésmegkülönböztető szerepe van.

Sajnos a nyílt e és a zárt ë különbsége már a vidéki köznyelvben is visszaszorulóban van. Ebben a média is ludas, mert csak a pesties, írás szerinti beszédet juttatja mikrofonhoz. Így mindenki ezt tekinti egyedüli mintának.

Divatos a zárt szájjal való beszéd. A kisebb ajakrésben összemosódnak a magánhangzók. Végveszélyben van az á hangunk is! A budapesti ejtésben, így a média nyelvében is az e helyére csúszik előre. Ilyeneket hallunk: eljērēs (eljárás), ellētēs (ellátás), lētogató (látogató), vilēg (világ), lētēstol vakulēsig (látástól vakulásig). Az á a mély hangrendhez tartozik, az a hosszú párja. Ha elöl képezzük, azaz magas hanggá válik, fölborul a hangrend!

Az a viszont á-s színezetűvé vált, hasonlóvá a palóc ȧ-hoz, vagyis elmarad az ajakkerekítés. Az e és az é közt is gyakran csak hosszúságbeli különbség van – ha ugyan van. Ilyet is gyakran hallunk: termeszetesen. A kevésbé feszesen ejtett ú-ból ó lesz: szúrtak helyett szórtak, szurkolók helyett szorkolók változat is hallható a köztelevízió híradójában. Csak tudatunk alakítja át a hallottakat a szövegkörnyezet alapján a megfelelő értelmes szavakká.

Ha így folytatjuk, száz év múlva már csak 4-5 magánhangzónk lesz!

(folytatása következik)

Előző részek:

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page