VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Bolond lyukból


Hűséges olvasóink pontosan tudják már, hogy szép új világunk létrejöttének egyik záloga, hogy az úgynevezett fejlett társadalmakban minél több gyermeket öljenek meg születésük előtt. Az abortuszok száma egyenes arányosságban áll környezettudatosságunkkal, hiszen nem elég, hogy Földanyánk túlnépesedik, ráadásul a kis csecsemők olyan szintű környezetszennyezést jelentenek, amely a nyersvegán transzszexuális kommunák életét kérlelhetetlenül tönkreteszi. Persze a maradiak között még mindig vannak, akik megkérdőjelezik eme tudományos igazságokat és számos eszközzel – például tüntetéssel – próbálják megakadályozni a terhességmegszakításokat. Itt jönnek képbe korunk szuperhősei: az abortuszkísérők, akik életcéljuknak tekintik, hogy a gyermekgyilkosságra készülő nőket támogassák a műtőasztalig vezető úton. Áldásos munkájuk nem merül ki annyiban, hogy változatos szidalmakkal szerelik le az esetleges tüntetőket, hanem mindent megtesznek azért, hogy az abortusz a tetthez méltó ünnepi eseménnyé váljon az anya számára. Például heroikus bevonulózenét játszanak a klinikához vezető úton, vagy ha a helyzet úgy kívánja vidám dalokkal és tánccal derítik jobbkedvre a terhességmegszakításra készülő nőket. Ha Ön is úgy érzi, hogy kedvet kapott eme gyönyörű hivatáshoz, vagy csak szeretne többet megtudni az abortuszkísérők munkájáról, kattintson a Guardian cikkére.

A rendhagyó eszkortok munkájára már csak azért is szükség van, mert – mint az a VICE cikkéből kiderül – a reprodukciós jogok általános támadás alatt állnak. Hogyan? Például úgy, hogy a gonosz férfiak teherbe ejtik feleségüket, belekényszerítve ezzel a szerencsétlen nőket az anyaság borzalmaiba. Az írásból a szégyenteljes gyakorlat újbeszél elnevezése is kiderül: reprodukciós kényszerítés! Nem meglepő, hogy az újfajta bűncselekmény elkövetésében is a keresztények állnak első helyen, de a bűnös közösség sok más területen is hátráltatja a megállíthatatlan haladást. Legutóbb például egy Tennessee államban található baptista főiskola függesztette fel egyik transzgender diákját, amikor a fiatal belevágott a nemátalakító műtétbe – derül ki a Newsweek beszámolójából. A gyűlöletkeltő intézmény ráadásul nem átallott azzal érvelni, hogy működése bibliai alapokon nyugszik, ezzel pedig összeegyeztethetetlen a nemváltás jelensége. Bibliai alapokon, értik? Hát hol élünk? A középkorban?

Ráadásul az emberekben még mindig az a téves kép él, hogy a kereszténységen és a judaizmuson túl az Iszlám – amely a béke vallása – is összeegyeztethetetlen a haladó szellemiséggel. Mindezt olyan nevetséges érvekre alapozzák, minthogy a muszlimok valamennyi szent irata büntetni rendeli a homoszexualitást. Mégis kit érdekel mindez, amikor ma már sokkal hitelesebb forrásokból is tájékozódhatunk? Ott van például az EastEnders című nagyszerű sorozat, mely elsőként meghallva az idők szavát leszbikus muszlim karaktert is beleszőtt a történetbe. Bravó! A Pinknews beszámolójából ráadásul az is kiderül, hogy egy haladó újságíró mozgalmat indított a médiában megjelenő egyre több és több LH%MBQ karakterért. Mit is mondhatnánk? Hajrá!

Persze sajnos rossz híreink is vannak a hétre. Boris Johnson lett Anglia miniszterelnöke, első lépéseként pedig egyből a rendőrség létszámának megemeléséről döntött. Az Independent cikkéből pedig kiderül, amit már úgyis tudtunk: a rendőrség a gyakorlatban kizárólag a színesbőrű embereket vegzálja, ebből adódóan Johnson intézkedése nem más, mint színtiszta rasszizmus. De nem csak a ködös Albionban történnek borzalmak. Szerte a világon terjedőben van az a szégyenteljes gyakorlat, hogy a transzembereknek aszerint kell váltogatni hangjukat, hogy éppen mennyire elfogadó környezetben vannak.

A VICE gyakorlati példákkal is bemutatja a kódváltás nevű jelenséget: a cikkben megszólaló Audrey pénztárosként dolgozik és az elfogadóbbnak látszó vásárlókat nőként szolgálja ki, akik viszont maradinak tűnnek, azokat férfiként. Újbeszélül tanuló olvasóinknak a héten még egy kifejezéssel kedveskedünk: megtudhatják mit takar a blackfaceing bűncselekmény. Az Independent mindjárt példával is illusztrálja a kifejezést: Sarah Silverman liberális színésznőt azért rúgták ki egy éppen készülő film stábjából, mert előkerült egy 12 évvel ezelőtt készült kép, melyen feketére festett arccal szerepelt, ez pedig egyértelmű támadás az afroamerikai közösség ellen. (...)

Tovább a cikkhez

13 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek