VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Neustart, azaz újrakezdés – ilyeneket írtak a német sajtóban


Leszámítva mondjuk a Süddeutsche Zeitungot, ahol sajnálták eldobni bekészített közhelytárukat a gonosz kerítésépítő Orbánról, de hát minden fiókban vannak kevésbé éles kések.

A találkozó valóban egyértelműen megmutatta, hogy az elmúlt évek feszültségei után megvan a kölcsönös politikai akarat a hangnemváltásra. Félreértés ne essék, csak a felszín volt fagyos, a német–magyar gazdasági kapcsolatoknak szóló mostani sűrű dicséretek is jelezték, hogy a lényeg azért eddig is rendben volt, sőt. Az istentiszteleten tartott beszédében Merkel tett ugyan némi utalást a migrációs politikával kapcsolatos véleménykülönbségekre, de ebbe kár volt belekapaszkodnia az ellendrukkereknek, mert a sajtótájékoztatóra már el is oszlott minden sötét felhő.

A kancellár egy sor olyan kijelentést tett, ami jelzi az irányváltást, és megalapozhat egy sokkal jobb irányt a kétoldalú viszonyban és az európai politikában egy­aránt. Először is elismerte a visegrádi négyek gazdasági teljesítményét, és békülékeny, kompromisszumra törekvő hangot ütött meg a következő uniós költségvetést illetően is. Az üzenet világos: Merkel érti, hogy a kelet-közép-európai országok nem másodrendű tagállamok, amelyek a gazdagabbak könyöradományán tengődnek, hanem Európa gazdaságának új motorjai. Másodszor, a közös pontokat hangsúlyozta a migrációs politikában, ami egyértelműen jelezte, hogy a szokásos kvótamantra helyett legalább elkezdte komolyan venni a magyar stratégia kulcselemeit, a határvédelmet és a helyben való segítséget.

A hangnemváltás oka egyértelműen az európai politika átalakulása. Amikor Angela Merkel az EP-választás után hazatért az oszakai G20-csúcs margóján tartott egyeztetésről, meglepve tapasztalta, hogy terve a Frans Timmermans-vezette Európai Bizottságról visszapattant saját pártcsaládjáról és az Európai Tanácsról egy­aránt. Ursula von der Leyen volt német védelmi miniszter elnöksége persze jó Merkelnek, de az odáig vezető út nagyon is tanulságos volt.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek