VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Jobboldali erdőtüzek a baloldalon


Kiderült, hogy az amazonasi környezetpusztítás is a magyar miniszterelnök lelkén szárad.

Most, hogy kezdenek elhalkulni a brazíliai esőerdők miatti hisztérikus sikolyok, talán érdemes higgadtan és józanul kielemezni, mi is történt az Amazonas kapcsán a közösségi és az ellenzéki médiában.

Egy- és kétbites, fél-, de inkább negyedigazságokról kell beszélnünk. Sokszor, egyre többször pedig inkább hazugságokról. Mert mi más lenne, mint hazugság, hogy az Amazonas esőerdei termelik a föld oxigénjének a húsz százalékát? A legfelemelőbb látvány minden kétséget kizáróan az Index és a 444 már-már a bájosság határán egyensúlyozó ügyetlenkedése volt. Két hete ugyanis még mindkét ballib szerkesztőségben klaviatúrák tucatjait tették tönkre. Az eszközök egyik felét a liberális könnycsatornákból kizúduló sós ízű folyam áztatta el, a másik felét meg tehetetlen dühükben verték szét, hisz vége mindennek, a világ nem tesz semmit, pedig most pusztul el, most ég porig a Föld tüdeje.

Írták. Sikították.

Azonban egy hét elteltével kénytelenek voltak könnyeiket letörölve kapitulálni, mert hála a jobboldali értelmiségieknek és újságíróknak, kiderült pár dolog. Például, hogy az az állítás, miszerint az Amazonas esőerdei állítják elő a bolygó oxigénkészletének a húsz százalékát, tehát Brazíliában van a Föld tüdeje, egysze­rűen nem igaz. Hazugság. A gyertyagyújtással egybekötött földsirató szeánszok tehát véget értek, és a megszégyenült hüppögők kénytelen voltak egyre-másra megírni, hogy elnézést a tévedésért, szó sincs róla, hogy az Amazonas lenne a Föld tüdeje.

(...)

De hogy ne csak én okoskodjak, a Coloradói Állami Egyetem légkörkutatója, Scott Denning gondolatait is idetenném: „Az a gyakran ismételt állítás, hogy az amazóniai esőerdő a bolygó oxigénjének húsz százalékát termeli, egy félreértésen alapul. Valójában a Föld szinte teljes lélegezhető oxigénkészlete az óceánokból ered, és elég van belőle több millió évre” – írja a a Conversa­tion oldalán. Természetesen az esőerdők fontosak, természetesen pár futóbolondon kívül senki sem kerül euforikus állapotba, ha azt látja, hogy tüzek pusztítják Dél-Amerika növényzetét és állatvilágát.

De, mint azt fentebb említettem, az Amazonas esőerdei olyannyira nem a Föld tüdeje, hogy belélegezhető oxigén szinte csak az óceánokból származik. Egészen pontosan tengeri fitoplanktonok (vízben lebegő algák) termelik. Az atmoszféra oxigénszintje egyébként sem néhány hét vagy akár évtized alatt állt be a mai szintre, hanem évmilliók alatt. Ha holnap a komplett brazíliai esőerdő megsemmisülne, akkor sem fogyna el az oxigén, sőt ha a Föld összes szerves anyagát elégetnénk, az a bolygó oxigénkészletének kevesebb mint egy százalékát élné fel.

Most már talán látják az Instagramon nagy nyilvánosság előtt sírógörcsöt és ideg-összeroppanást produkáló celebek és influenszerek is, hogy a helyzet közel sem olyan tragikus, mint ahogy azt terjesztették, ahogy azt hitték. Hitték, mert valakik elhitették velük. És itt jutunk el a lényeghez. Mert valakik szándékosan hazugságokkal próbálták érzékenyíteni, befolyásolni és átverni a demonstratív jóemberkedésre és látvány-környezetvédelemre hajlamos aggódókat. Zárójelben jegyezném meg, hogy minden normális ember aggódik a környezetéért.

A tüzek száma és mértéke ugyanis egyáltalán nem kiemelkedő. Mondhatni teljesen átlagos. Sőt. 2005-ben kétszer ennyi tűzesetet jeleztek, de már 2016-ban is jóval több tüzet észleltek és jegyeztek fel az erre hivatott hivatalok. Azt meg már csak tényleg érdekességképpen jegyzem meg, hogy a World Resources Institute adatai láttán a Facebook-oldalamra tévedt ellenzékiek döntő többsége először a grafikon hitelességét kérdőjelezte meg, majd sosem tapasztalt mocskolódásba kezdett – valószínűleg a bolygót csak azt követően lehet megmenteni, ha e sorok szerzője először jó alaposan megkínoztatik, majd agyonlövetik, végül jelöletlen sírba dobatik. Később azzal érveltek, hogy egészen biztosan nincs összefüggés a tüzek száma és kiterjedése között. Egyrészt egészen biztosan van, másrészt azért azt a grafikont bátorkodtam a Facebook-oldalamra kitenni, mert az ellenzéki kollégák a