top of page

Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?

Augusztus 29-én az Alibaba-alapító Jack Ma és Elon Musk, akit be sem kell mutatnunk, ült le a mesterséges intelligencia (MI) jövőjéről szóló nyilvános vitára Sanghajban, a World Artificial Intelligence Conference nyitónapján. Miért pont őket hívták meg? Nos, mindkettejük cége erősen MI-orientált. Az Alibaba-féle MI legalább olyan kifinomult cucc, mint amilyen a Google-nak van, Elon Musk Teslái pedig ténylegesen önvezetnek az utakon. Ráadásul mindkét úriember saját MI-csippel rendelkezik. Nesze neked NVidia (és Intel)!

Ha azt mondjuk, a két úr nem értett egyet az MI jövőjét illetően, az finomkodás. Elon Musk legalább háromszor hülyézte le Jack Mát, de persze kulturált, úriemberhez illő módon, konkrétan e szavakkal: „Az a baj, hogy az emberek okosnak hiszik magukat, pedig nem azok.” És a „Híres utolsó szavak!” mondás is elhangzott tőle, amit kifejezetten hülyéknek tartogatunk, amikor épp hülyeséget beszélnek.

Min vesztek össze? Az MI jövőjén és azon belül az MI veszélyességén.

Elon Musk jó sok cége között az egyik a NeuraLink nevű startup, amelynek célja, hogy megvalósítsa az emberi agy közvetlen kapcsolatát a számítógépekkel – jelentős sikerekkel egyébként. Elon Musk azért foglalkozik ezzel, mert attól fél, ha az ember nem tud teljes körű kapcsolatot létesíteni a gépekkel, azok hátrahagynak minket, mint út szélén a PET-palackot. Az öntudatra ébredő MI el fogja taposni az emberi civilizációt. Mi sem vesszük figyelembe a hangyák érdekeit, amikor utakat építünk.

Musk érvelésének központi eleme: a mesterséges intelligencia olyan tempóban fejlődik, hogy pillanatokon belül minden területen okosabb lesz nálunk.

Van go-nagymestert megverő MI, autót vezető MI, és van olyan MI, amelynek nem tanítottak semmit, csak megnézhette egy számítógépes játék képernyőjét (a pixeleket), rájött, mi a játék menete, megtanulta, és megverte az embereket.

Ez nem sci-fi, ez a mai valóság.

És mit mond Jack? Az én nézőpontomból szinte mindegy, mit mond, mert a vitában két perc alatt kiderült, hogy nem ért a mesterséges intelligenciához. Technikailag egy fikarcnyit sem. Amit lát, az az embernél mindenben jobb MI, de ő ebből azt a következtetést vonja le, hogy „na bumm, könnyebb lesz megint az emberiség élete”.

Noha ez egy halálosan naiv hozzáállás (híres utolsó szavak, ugye), szakemberként azt kell mondanom, hogy egyelőre nem kell félnünk a mesterséges intelligenciától. Mert bármilyen eredményt értek is el ezek a gépek, a megoldás közös jellemzője, hogy nem intelligens.

(...)

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page