top of page

Papnak készült, humorista lett – Interjú Kovács András Péterrel (+ videó)


„Nem ahhoz kell merészség, hogy humorista legyél, hanem hogy felvállald a gondolataidat” – Kovács András Péter Karinthy-gyűrűs magyar humorista őszintén beszélt nekünk szakmájáról és a vallásról, de azt is megtudhattuk tőle, hogy szerinte van-e keresztény humorista. A hazai stand-up comedy világában KAP-ként ismert művész számára nem vezetett egyenes út a színpadra, ahol szerinte nagyon fontos, hogy saját hangja legyen az embernek.

– Amikor jöttem a metróval, a szemben ülő hölgy ha nem is Kovács András Pétert, de Bödőcs Tibort olvasott…

– Igen, az jobb választás! (nevet)

– Ennek kapcsán kicsit elgondolkodtam azon, hogy a humoristáknak mégis mi lehet a hivatása, hiszen sokszor látjuk az embereket magukba fordulva a tömegközlekedési eszközökön. Ennyire nagy igény van a humorra?

– Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert pont előző este hallgattam fellépésről hazafelé menet a Kossuth Rádióban Süveges Gergő beszélgetését Barsi Balázzsal. Ebben a ferences szerzetes azt mondta, hogy a papoknak nem újat kell mondaniuk az embereknek, hanem olyan régi és örök dolgokat, amelyeknél mindig rádöbbenünk, hogy „ja, de ezt én is tudom”. Ugyanilyen a humorista is. Nem is tudok újat mondani, mert nem kutató vagyok én vagy professzor, hanem olyan egyetemes dolgokat kell újra és újra megvilágítanom, amelyekkel kapcsolatban az emberek a homlokukra csapnak, hogy „jé tényleg”. Pont ez a közös élmény szüli meg aztán a nevetést. Általában a saját életemről mesélek, de azzal, hogy rajtam nevetnek, mindig saját magukon is nevetnek. Úgyhogy én ebben látom a humoristának a legfontosabb feladatát, hogy régi dolgok ki legyenek mondva újra és újra.

– És van olyan, hogy keresztény humorista?

(...)

Vihar a biliben 1. | Kovács András Péter | Comedy Club | Dumaszínház

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page