top of page

Esély nélkül


Mindannyian hallottunk már életünkben olyan sztorit, amelyben valakinek azt mondták: nincsen már szabad szoba, pedig akadt volna, vagy azt felelték neki – torz vigyorral az arcon –, zártkörű rendezvény van folyamatban, holott egyszerűen csak nem látták szívesen. Mindenki eldöntheti, elegánsnak tartja-e az ilyen módszert – mi a markánsan elutasító álláspontra helyezkednénk.

Trócsányi Lászlónak az Európai Parlament jogi bizottsága – amelynek elnöke (nem vicc!) egy liberális angol tanítónő – tegnap másodjára is értésére adta: a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda korábbi kormányzati megbízásai miatt összeférhetetlenség áll fent a biztosjelöltsége kapcsán, ezért nem kerülhet sor további meghallgatására.

Nincs szükség röntgenszemre, hogy átlásson ezen az ember: Trócsányit nem azért meszelték el – 12:9 arányban, politikai választóvonalak mentén –, mert ügyvédi irodája dolgozott a magyar kormánynak, hanem azért, mert Orbán Viktor embere, sőt volt igazságügy-miniszterként a kormány kulcsembere volt.

El lehetett verni rajta a port Magyarország a Brüsszelétől eltérő migrációs politikájáért, az egyes külföldi sajtótermékekben és szervezetekben internálásként beállított jogi határzárért, a magyar jogban bekövetkezett és az említett fórumokon diktatórikusként bemutatott átalakulásokért. Vagy bármiért, amit a brüsszeli tekintetes karok és rendek – élükön a jogban pallérozott angol tanítónővel – az Orbán-kormányok elmúlt kilenc éve alatt kifogásolni méltóztattak.

Mert kifogásolni persze lehet: nekünk is vannak sérelmeink az EU-val szemben, (...)

Láttunk már olyan biztosjelöltet, akit kerek-perec kigolyózott az Euró­pai Parlament. Tizenöt éve például Rocco Buttiglione olasz professzort találták alkalmatlannak, és új nevet kértek Silvio Berlusconi akkori kormányfőtől, mert Buttiglione hívő katolikusként azt találta mondani, vallási értelemben bűnnek tekinti a homoszexualitást.

Nyomban leesett a strasbourgi tantusz: a Szentszék emberének tartott jelölt ezzel a bemondással aligha fogja megfelelően képviselni Európa progresszív kormányát. De Buttiglione legalább a szakbizottsági meghallgatásig eljutott, ahogyan Kovács László is, akit a másik politikai oldalon tartottak ugyanakkor, ugyanott alkalmatlannak, és végül egy másik területre helyeztek át.

Trócsányitól most megtagadták az esélyt, belekötve ügyvédi irodájának egykori megbízásaiba. A lépés kínosan érinti Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnököt is, aki nincs abban a helyzetben, hogy ilyesmi miatt keresztbe feküdjön a parlamentnek, amely az egész biztosi csapatát elmeszelheti. A legkínosabb bizonyítványt azonban az uniós döntéshozatalról állítja ki. Végső soron Európáról.

 

Tovább a cikkhez

3 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page