VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

KÖNYÖRGÖM, AKASSZUK FEL!


Amikor már azt hinnénk, a Me Too kampány lecsengett, hogy a józan ész lassan felülkerekedik a szélsőséges érzelmeken, az igazság pedig a hazugságon, érkezik a hír: Plácido Domingónak az állásába került a vád. A vád, amely az ő esetében egészen komplex: állítólag beleduruzsolt valaki fülébe, mások szerint megfogta a térdüket az asztal alatt,

(...)

Azonban Plácido Domingo sem ártatlan. Nem, nem abban, amit felhoztak ellene, azok a régi történetek vagy igazak, vagy nem, de arra egyetlen vád sem elég, hogy negyven év lenullázzon egy világ­sztárt. Domingo abban hibás, hogy hallgat és menekül.

(...)

És ebből az aprócska tényből tűnik ki leginkább, micsoda szellemi és akarati alávetettségben élnek művészek, ismert emberek. Még akkor sem mernek szembefordulni a rendszerrel, még akkor sem leplezik le, nem lázadnak fel ellene, amikor szó szerint az emberi méltóságuktól is megfosztják őket. A katolikus hitéből erőt merítő és nyilvánvalóan eleve tökös Mel Gibsonon kívül valamennyi sztár elviseli, hogy felmosórongyként használják, ha áthágja a határokat. Ami esetünkben pusztán annyit jelent, hogy az uralkodó ízlésdiktátummal szemben az illető a saját útját járja.

Nem, nincs kivétel. Most Domingo, holnap te, holnapután ő. Mindannyian sorra kerülünk az eszét vesztett nyugati kultúrkörben. Persze, csak ha hagyjuk. (Nem, nem fogjuk hagyni.)

(...)

Tovább a cikkhez

17 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek