top of page

Kásler bevitte az ősmagyarokat a Természettudományi Múzeumba

Ha nem is új honfoglalásra, de a hivatalos intézményrendszer első bevételére készülhettek a finnugor eredetet vitató, a hun hagyományban élő őstörténet-rajongók kedden. A Természettudományi Múzeumban a magyarok keleti származásáról nyílt kiállítás, ezzel a beöltözött hagyományőrzők, a Kurultáj szervezői és a Kásler-féle Magyarságkutató Intézet falon belülre kerültek, és tudományos köntösben mutathatják be, milyen alternatíváját adnák a magyarok leszármazásának. (...)

Az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című kiállítás csak egy termet foglal el a Természettudományi Múzeumban, mégis szimbolikus történés ez a magyar történelem államilag támogatott újraírásában. A múzeum főigazgatója, a tavaly kinevezett Bernert Zsolt megnyitó beszédében Kásler Miklós Emmi-miniszternek mondott köszönetet “az anyagi és erkölcsi támogatásért”.

A háttér, mint azt Bernert utána kérdésünkre elmondta, hogy a múzeumnak semmi pénze nem volt saját forrásból kiállítást csinálni, nagyon sok szakember is távozott tavaly óta, így az alternatív őstörténet iránt elkötelezett Kásler segítette ki őket. A miniszter 20 millió forintot adott a keleti származást hangsúlyozó kiállításra, erről alig egy hónapja született döntés, így egészen rapid tempóban kellett felépíteni a kiállítást.

Érdekes egybeesés: miközben Pesten a Természettudományi Múzeumban éppen megnyitották a kiállítást (képviseltette magát a kazah, a mongol, az azeri és a török nagykövetség is), Orbán Viktor a Türk Tanács csúcstalálkozóján vett részt Azerbajdzsánban. A türk nyelvű államok szövetségébe Magyarország tavaly lépett be megfigyelői státuszban, ekkor jelentette ki (a történeti-összehasonlító nyelvészetet is rögtön új alapokra helyezve) Orbán, hogy a magyar „egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban”.

(...)

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page