top of page

Kósa Lajos mondta hétfőn a Kossuth rádióban (de miért csak most?)


Országosan 130 000 külföldi létesített magyarországi lakcímet az utóbbi időben (nyilván az előírt határidőig), így ők is szavazhattak a helyi jelöltekre, mert erre az EU-s törvények lehetőséget adnak. Ebből 90 000 jelentkezett be Budapestre.

Karácsony Gergely mindössze 50 000 szavazattal nyert Tarlós István előtt, így még túl is volt a baloldal biztosítva. Nyilván jól tudták, hogy mely kerületekbe érdemes bejelentkezniük, ahol könnyen átbillenhet a mérleg a segítségükkel. Szóval megvan az új 21 századi módszer a valamikori kék-cédulák helyett…

Egy kiváló, gyors helyzetelemzés:

Azt a bizonyos patkószögről szóló mondókát kellett volna inkább „kommunikálni”, mint a baloldali pártok belügyeit, mert a közvélemény egyébként is csak akkor érzékeny a korrupcióra, ha fideszes vádolható vele, szex-botrányba pedig - láthatóan - nem lehet belebukni, lásd: Borkai győzelmét Győrben...

Ennyit bevezetőül, de igyekszem röviden fogalmazni a vereség okait:

1.Rossz, hibás kommunikáció: Fölényes győzelmet jósoltak erre hivatott intézmények Tarlósnak, emiatt tunya szavazóinak jelentős része inkább wellnessbe ment, vagy kapálgatni a telkére, vagy csupán lusták voltak pizsamából ruhába bújni. Azzal, hogy nem mentek el a mieink, nemcsak Tarlós vesztett, de az I., a II, a III, a IV, a VI, és a XI. kerület is, hogy csak a belső fővárost említsem. Budán csak Pokorny, Pesten csak Szentgyörgyvölgyi tudta megtartani a helyét.

2. Unalomig sulykolta a közmédia, méghozzá bonyolultan, a baloldali pártok egymás közti viszályát (ami vagy csupán színjáték volt az ellenfél megtévesztésére, vagy igazi), mindenesetre össze tudtak fogni. Ők igen.

3. A baloldal hibáinak, alkalmatlanságának minősítése olyan fölényes, gúnyos hangnemben történt, amely kiváltotta sokakból a gőgösek iránti ellenszenvet, és a „bántalmazott”, gyengébbnek vélt iránt rokonszenvet.

4. Számolni kellett volna a szavazók (néhai Kristóf Attila szavaival: nem nép, hanem „utazó közönség”) karakterével: Azzal, hogy beleivódott 40 év „egyenlősdi”-jének öröksége, és ezt gyerekeinek is tovább tudta adni: nem viseli el a kicsi anyagi különbséget sem, hát még a nagyot, főként, ha az hivalkodó. Nem viseli el a szellemi fölényt, és az erkölcsi értékeket sem: Tarlós puritán, gyakorló keresztény, feddhetetlen személyisége taszítja. Önálló gondolkodásra képtelen vagy lusta, viszont boldogan terjeszti a készen kapott, leegyszerűsített véleményeket. Esztétikailag (is) műveletlen: a látványosan szépülő város semmit sem jelent számára! A következmények beláthatatlanok! Valószínűleg az első hetekben ügyesen elaltatják a figyelmet, illetve a többség számára vonzó képet fognak mutatni.

Karácsony táján már fel fog tűnni, hogy kevesebb a vallási jelkép a köztereken. Elképzelhető, hogy jövőre az Eucharisztikus Kongresszus elé jelentős akadályokat fognak állítani, amivel a zömében vallástalan közvélemény egyet fog érteni. A főváros által finanszírozott kulturális intézmények közül a jobboldalinak minősítettek nem kapnak pénzt, vagy vezetőit leváltják. De mindez csak a konzervatív, polgári rétegeket fogja érzelmileg bántani, de ők úgyis elhanyagolható kisebbség. A kommunikáció pedig folyik tovább: bűvészkedés a választási arányokkal, számokkal, miközben feltehetően már dolgoznak Brüsszelben azon a törvénymódosításon (ott könnyen megy az ilyesmi), amelyről az ellenzék beszélt, hogy az EU-pénzeket közvetlenül a városoknak utalják. A következtetéseket ebből ki-ki levonhatja.

Utószó: A rosszul bevert patkószöggel most csak a csata veszett el, de 2022-ben talán az ország elvész!

Emlékeztetőül: Egy szög miatt a patkó elveszett;a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt az ország elveszett. Máskor verd be jól a patkószeget

Az a bizonyos patkószög az az x, amit a mi oldalunk bármely okból nem húzott be. A csata ezért sok helyen elveszett.

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page