top of page

A megfogant magzat élet, nem sejtcsomó – Szívdobbanás Konferencia a Párbeszéd Házában


A CitizenGO meghívására Magyarországra látogatott és konferencia keretében tartott előadást október 24-én este a Párbeszéd Házában Amy Sinclar republikánus párti iowai szenátor, aki az úgynevezett „szívdobbanástörvénnyel” hatalmas eredményeket ért el az Amerikai Egyesült Államokban a legfiatalabb gyermekek, a magzatok védelmében.

A rendezvény mottója ez volt: A szívdobbanás az élet apró jele, az élet egy csoda, vigyázzunk rá!

Az elmúlt két évben az USA kilenc államának – Iowa mellett Alabama, Dél-Dakota, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Ohio – kormányzója írta alá azt a jogszabályt, amely valamilyen formában tartalmazza a szívdobbanás-koncepciót. Eszerint az ultrahangvizsgálat kimutatja az anyának gyermeke szívdobbanását, a törvény pedig védi a magzat életét szíve első dobbanásától – körülbelül a várandósság hatodik hetétől.

Amy Sinclar derűs, közvetlen személyiség, férjével három gyermeket neveltek fel, s most első unokájukat várják. Óriási érdeklődés mellett tartotta meg előadását a Párbeszéd Házában. Felidézte, Iowa egyike volt az Egyesült Államok azon államainak, amelyekben különösen veszélyeztetett volt a magzati élet. Ez azonban az elmúlt két évben megváltozott, ma már a legbiztonságosabb államok közé tartozik Iowa.

Amy Sinclar képviselőtársaival együtt 2017-ben több törvényjavaslatot is benyújtott a meg nem született gyermekek védelmében. Az egyik volt a már említett szívdobbanástörvény, az emberi élet méltóságának és védelmének jegyében; a másik törvényjavaslat előirányozta az abortuszt támogató intézmények, szervezetek adótámogatásának megszüntetését; a harmadik pedig az abortusz következtében megmaradt magzati testrészekkel való kereskedelem megtiltásáról szólt. Ez utóbbit és a szívdobbanástörvényt összevonták. Előírták az abortuszra való bejelentkezés és a beavatkozás közötti hetvenkét órás várakozási időt, mivel szükségesnek tartották az abortuszra jelentkező édesanya széles körű tájékoztatását is. A szenátus még 2017-ben elfogadta ezeket a törvényeket, Iowa állam kormányzója pedig aláírta azokat. Az a jogszabály viszont, amely az élet megfogantatásának pillanatától védené a magzatot, nem ment át a szenátuson.

(...)

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page