top of page

'56 gyermekszemmel – film Bibó István emlékére

Néhány szó az ’56 gyerekszemmel c. filmről Orsitól, Bori [Bibó Borbála] egyik lányától, akinek gyerekei szintén aktívan részt vettek a film készítésében:

A filmünk alaphelyzete, hogy Tegzesné Bibó Borbála, Bibó István lánya elmeséli az unokájának, hogyan élte meg gyerekként az 1956-os forradalom és szabadságharc napjait, édesapja szerepvállalását, majd a forradalom leverését követő időszakot. Visszaemlékezése kuriózum: „nagy ember” lányaként egészen személyes a vallomása; a riportot a családi albumokból származó fényképek, archív mozgóképek, börtöndokumentumok illusztrálják.

A film alapját egy hosszabb otthoni beszélgetés adja. Ezt helyszíni forgatásokkal egészítettük ki: a Parlamentben és a váci börtönben 1-1 órás lehetőséget kaptunk felvételkészítésre.

A gyerekszemmel cím másik jelentése, hogy a filmet 16-17 éves fiatalok készítették, a leányfalusi 1004. Szt. Anna cserkészcsapat tagjai. A riporter Ragó Sára, Bibó Borbála unokája. Kapcsolatuk nem egy szokványos riporter-riportalany felállás, ez lehetőséget teremt, hogy az üzenet jóval személyesebb legyen. A filmkészítés technikai oldalát pedig a Carrotmedia csapata adta: Szilágyi Bálint, Szilágyi Péter és Szabó Benedek (aki szintén Bibó-dédunoka). Ők videóztak, fényképeztek, fényeltek, hangosítottak, animáltak, drónoztak, vágtak, zenét kevertek, feliratoztak, és még ki tudja, mi mindent csináltak.

A fiatalok munkáját szakmailag Fábián Krisztián és Nagyistók Tibor rendező segítette.

A film ötletgazdája és készítésének menedzselője a leányfalusi Faluház és Ravasz László könyvtár igazgatója, Szelekovszky Beáta volt. Ő találta azt a pályázatot, melyet az 1956-os pályázati iroda hirdetett meg a 60. évfordulóra, erre készítettük el a filmet. A szoros határidő miatt gyakorlatilag 2 hónapba sűrűsödött a munka oroszlánrésze.

Majd a pályázati leadást és a bemutatót követően nekiálltunk a javítgatásoknak. 2018. tavaszán neveztük a filmet az V. Savaria Filmszemlére, ezért még néhány kiegészítő munkát végeztünk rajta. A filmet beválogatták a vetítési programba, majd a diákfilm kategóriába nevezett 58 pályamű közül a 2. helyezést érte el. 2018. szeptemberében Komlón pedig a II. Hét Domb Filmfesztivál diákfilm kategóriáját megnyertük a filmmel.

A film lassan önálló életet él: a Média Mecenatúra Program keretében több helyi televízió is műsorra tűzi. Iskolákban rendhagyó történelem óra keretében is tartottunk / tartunk vetítéseket.

Ajánljuk szíves figyelmetekbe!

 

68 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page