top of page

Meghívó Botz Domonkos Hazátlanul című novelláskötetének bemutatójára


M E G H Í V Ó

Botz Domonkos Hazátlanul című novelláskötetének bemutatójára

Helyszín: Óbudai Kulturális Központ Csillaghegyi Közösségi Háza 1039 Budapest, Mátyás király út 13-15

Időpont: 2019. november 13. szerda, 18.00 Házigazda: Gyimesi László író, költő Közreműködik: Papp Sándor brácsaművész

Részlet a kötet előszavából:

"A világirodalomnak bizonyosan a legriasztóbb szava a hazátlanul. És a legtragikusabb… Különösen igaz ez a közép-kelet-európai végekre, népekre, írásbeliségre. A hazátlanul a legsúlyosabb emberi értékvesztés, emberi hiány tárgyiasítása.

Botz Domonkos bebarangolta a nagyvilág tájait, Délkelet-Ázsiától Észak-Afrikán keresztül az Egyesült Államokig és a lappok földjéig. Utazásai során – bizonyosan nem véletlenül – számos magyar személlyel, emberpárral és közösséggel találkozott: nyelvtanárral és szakáccsal, gazdag nyugdíjassal, reklámügynökség tulajdonosával. A paletta széles, de a világban szétszóródott magyarok, mintha mind megtalálták volna helyüket. Gondjuk nincs a pénzre, talán csak a „még több pénzre”, amelyet kergetnek, meg-megtalálnak, habzsolnak. Kergetnek, hogy igazolják maguk számára: jó döntés volt eljönni, kivándorolni, disszidálni Magyarországról, otthagyni a szegénység földjét, a diktatúra országát. Csak éppen… Amit máshol semmiképp meg nem találhatnak: az országot, az otthont, a nyelvet. Nevezzük akárhogy: a hazát, a kibocsátó fészket. És dolgozhat bennük duzzogás, menekülés, felejtés, a siker és a jómód kábítószere, a haza minden gondolat mélyén ott lapul, ott ágaskodik, ott szólal meg elnémíthatatlanul.

Sokaknak sok minden sikerült: a fogyasztásnak, a szabadságnak az a fokozata és fajtája, amit „Amerika” teremtett meg és sulykol a bevándorlókba, hogy ámuljanak és felejtsenek. Nem rossz az ámulás és a felejtés, de aligha lehet a lelkiismeretet ezekkel elaltatni, megbékíteni."

- Lukáts János -

 

41 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page