Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A szellem nyomában (Részlet Varga Domokos György: Isten logikája – Az Élet logikája című kettőskönyvéből)

  1. Vegyük észre: a tudomány számára a szellem éppen olyan megragadhatatlan, bizonytalan, képlékeny fogalom, mint a lélek. A hétköznapi és a vallási szóhasználatban szintén keveredéseket és átfedéseket tapasztalunk a szellem és a lélek fogalmát illetően.

  2. Fogadjuk el, hogy az ember (emberiség) megteremtésével a Teremtő egy lényegileg teljesen új létezőt kívánt megalkotni.

  3. Szögezzük le: a leglényegesebb különbség az ember és a többi faj között nem a testi és nem a lelki különbözőségből adódik. A főemlősök közé tartozó némely majmok (orángután, gorilla, csimpánz, törpecsimpánz) a külsődleges jegyeiknek, vonásaiknak köszönhetően jó okkal nyerték el az emberszabású kifejezést. Másfelől: az emberi faj képes vadállat módján, még a fenevadaknál is elvetemültebben („lelketlenebbül”) viselkedni.

  4. Fogadjuk el: az ember, valamint a többi élőlény közötti leglényegesebb különbség valamilyen szellemi képességben, illetőleg e képesség teremtői akaratnak megfelelő működtetésében  mutatkozik meg.

 

Kitérő:

 

Okos varjú, értelmes rendőr

 

 A kép forrása: Búvópatak, 2019. október

 

Vajon van-e lényegi (elvi) különbség a legértelmesebbnek tartott állatfajok és az emberi faj szellemi szintje között, vagy inkább csak mennyiségi különbségekről beszélhetünk? Habár nekünk bizonyosan több eszünk van, több eszközt használunk, több mindent tudunk alkotni, de ettől még egyes állatfajok vagy állategyedek is meglepően okosak, találékonyak, képesek gondolkodni, építeni, szervezni, sőt némelyek egymást néven nevezni, vagy akár még előre megfontoltan becsapni.

     Számtalan megfigyelés, tudományos kutatás és kísérlet irányult – és irányul mind a mai napig – kérdésünk megalapozott eldöntésére. Ezek ezidáig annyit egészen határozottan igazoltak, hogy a szóban forgó állatok (majmok, delfinek, elefántok, kutyák, madarak) szellemi képességei, tulajdonságai sokkal inkább megközelítik az emberéit, mint ahogy ezt korábban feltételezni merték. Nem is olyan könnyű megtalálni a pontos határt, meddig vagyunk még lényegében állat, s honnantól fogva (milyen képességünknek, tulajdonságunknak köszönhetően) vagyunk már minden kétséget kizárólag ember, egy minden más fajnál magasabb szellemi minőséget képviselő lény.

     Könnyebb és gyorsabb az elválasztó határt meglelni, ha nem a legközvetlenebb rokonainkkal, azaz valamelyik főemlőssel vetjük össze magunkat, hanem például néhány értelmesebb madárfajjal, méghozzá varjúfélével.

 

     (...) 

 

A teljes írás itt, ill. a Búvópatak 2019. októberi számában olvasható.

 

Kapcsolódó írások: 

 

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (első rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (második rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (harmadik rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (negyedik rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (ötödik rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (hatodik rész)

 

A szellem nyomában

 

Az emberi test, lélek, szellem teremtése

 

Kapcsolódó írások: 

 

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (első rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (második rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (harmadik rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (negyedik rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (ötödik rész)

 

A LÉLEK NYOMÁBAN (hatodik rész)

 

A szellem nyomában

 

Az emberi test, lélek, szellem teremtése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu