top of page

Elítéltek két férfit, akik csókolózó melegeket fenyegettek Budapesten


Fotó:Horváth Péter Gyula

Gyűlölet-bűncselekmény miatt (közösség tagja elleni erőszak) bűnösnek találta, és első fokon 2-2 év próbára bocsátotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a két homofób támadót, akik még 2013 augusztusában állítólag fenyegetően léptek fel két dohánybolt előtt csókolózó férfival szemben – számolt be a 24.hu a Háttér Társaságra utalva.

A meleg pár magyar tagja kért rendőri intézkedést, mivel két férfi szitkozódva, baseballütőnek látszó tárggyal fenyegette őt és párját egy budapesti dohánybolt előtt. Elmondásuk szerint a támadók szexuális irányultságuk miatt zaklatták őket, ez pedig gyűlölet-bűncselekménynek (közösség tagja elleni erőszaknak) minősül. A helyszínre érkező rendőrök először – bizonyíték hiányában – mellőzték az intézkedést, és közölték a sértettekkel, hogy ne ragaszkodjanak a büntetőeljárás elindításához, mert őket is be lehetne vinni, amiért közszeméremsértően viselkedtek. Ezzel szemben a Háttér Társaság nevű LMBTQI jogvédő egyesület azzal érvelt, hogy a csókolózás nem tekinthető közszeméremsértésnek. A sértett másnap a rendőrségen próbált feljelentést tenni, és a rendőrök fellépése miatt is panaszt tett volna, ám annak felvételét elutasították.

Ezek után a sértett panaszt nyújtott be a rendőrséggel szemben, illetve felvette a kapcsolatot a Háttér Társasággal. A panaszeljárással párhuzamosan a büntetőeljárás is megindult, ez zárult most le a bíróság elsőfokú ítéletével. Az ítélet rámutatott, hogy bár a baseballütővel fenyegetés nem volt egyértelműen bizonyítható, a büntető törvénykönyv közösség tagja elleni erőszak tényállásának megvalósulásához erre nincsen szükség: már az is bűncselekményt követ el, aki közterületen a sértett szexuális irányultságára hangos, sértő, agresszív megjegyzést tesz.

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page