top of page

Felmentették Salvinit az NGO-k ügyében


Győzelmet ünnepelhet a bevándorlásellenes Liga. Immár bírósági ítélet mondja ki, hogy Matteo Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy megtagadta a kikötést az illegális bevándorlókat szállító hajóktól.

Az agrigentoi ügyészség egy hete indított bírósági eljárást Matteo Salvini volt belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke ellen, a személyi szabadság megsértése és hivatali visszaélés elkövetése gyanújával.

A nyomozás 164 illegális bevándorló védelmében indult, akiket a líbiai partoknál vett fedélzetére az Open Arms civil szervezet hajója, aztán Lampedusa partjaihoz szállított.

Az akkori belügyminiszter, Matteo Salvini húsz napon keresztül a biztonsági törvényre hivatkozva, a kikötési tilalom tiszteletben tartása miatt megtagadta a menekültek partra szállását.

A római miniszteri bíróság (közigazgatási bíróság) végül semmisnek nyilvánította az agrigentoi ügyészség vádemelését – közölte a hírt az Il Giornale politikai napilap.

A 65 bevándorlót szállító Sea Eye német civil hajó esetét is lezárta a római miniszteri bíróság november 21-én, ez esetben is a személyi szabadság megsértése volt a vád. A bíróság határozata szerint minden civil hajónak olyan felségterületen kell kikötnie, ahonnan származik.

Az illegális bevándorlás megfékezésére tett intézkedések óta az ügyészek megpróbálnak akadályokat állítani a volt belügyminiszter elé. „A hazám megvédése számomra mindig kitüntetést jelent” – nyilatkozta több alkalommal Matteo Salvini.

Az ügyészek hiába próbálkoztak a biztonsági törvény felszámolásával és a kikötők megnyitásával, a miniszteri bíróság döntése egyöntetűen azt bizonyítja, hogy a Liga vezetőjének biztonságpolitikája nem csak jogos, hanem kötelező érvényű más európai ország számára is.

A miniszteri bíróság döntését politikai győzelemként értékeli a Liga vezetője, aki a döntést követően így nyilatkozott: „Végre a bíróság is elismerte, hogy az illegális bevándorlókat szállító hajók kikötésének leállítása nem bűncselekmény.”

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page