Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Újabb eljárás indult Salvini ellen

2019/11/30

Közösségi oldalán Matteo Salvini azt írta, hogy „amikor ismét kormányon leszek, ugyanezt fogom tenni: a határok szentek, és kész”.


A Liga párt vezetőjével szemben a szicíliai Agrigento ügyészsége kezdeményezett eljárást, amelyet a felsőbb szintű palermói ügyészségnek továbbított, ez pedig az ügynevezett miniszteri bíróságnak. Utóbbi a kormány mindenkori vagy volt tagjainak ügyeiben illetékes jogi szervként jár el: mostantól kilencven nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja az ügyet, és döntsön, hogy elveti-e az eljárást, vagy a parlamentnek továbbítja.


A dél-olaszországi partokra érkezett minden egyes civilhajó esetében a területi, eddig majdnem kizárólag szicíliai ügyészségek hivatalból vizsgálatot indítanak a kikötés körülményeiről. Hasonlóképpen megvizsgálják a migránsok mentésének vagy fedélzetre vételének körülményeit is.


Matteo Salvini belügyminiszterként lezárta az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt. Ennek következtében az Open Arms tizenkilenc napig várakozott Lampedusa vizein. Kikötését végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész engedélyezte augusztus 20-án, egy időben azzal, hogy a római kormányválság napjaiban Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását az államfőnek. A szicíliai ügyészség Matteo Salvini augusztus 14. és 20. közti döntéseit vizsgálta meg, és úgy értékelte, hogy a belügyminiszter nem teljesítette hivatali kötelességét, „túszul ejtette” a hajón tartózkodó migránsokat, akiknek személyi szabadságát is korlátozta.


Ezzel egyidőben a római ügyészség is vizsgálatot indított Matteo Salvinivel szemben. Luca Casarini, a Mediterranea Human Savings nevű olasz civilszervezet misszióvezetője tett feljelentést, rágalmazással vádolja a volt belügyminisztert. Luca Casarini a Mare Jonio hajóval 98 migránst szállított szeptemberben Olaszországba, majd a hajót a hatóságok lefoglalták – ez volt az akkor már csak ügyvivő belügyminiszter Matteo Salvini utolsó rendelkezése. Salvini közösségi oldalán többek közt „rendőrgyilkosnak” nevezte Casarinit, aki Olaszországban a no global-mozgalom egykori vezetőjeként ismert, és gyakran vett részt a rendőrökkel szembeni utcai harcokban.


A migránshajók kikötésének megtiltása miatt Matteo Salvinivel szemben az olasz ügyészségek már több eljárást indítottak: az elsőt az olasz parti őrség Diciotti hajója miatt, amely 2018 nyarán majdnem egy hétig várakozott 177 migránssal. Ez az ügy eljutott a parlament mentelmi bizottságáig, amely azonban idén februárban nem tartotta megalapozottnak Matteo Salvini szenátori mandátumának megszüntetését, és ezt a döntést márciusban a felsőház is megerősítette.


(...)

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu