VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Üzenet a határon túli magyaroknak: Ma igent mondunk rátok, és bocsánatot kérünk!


Tizenöt évvel ezelőtt általános iskolás kislány voltam. Örökre megmarad emlékezetemben 2004. december 5-e, és az azt követő hétfői nap emléke, amikor nagyszerű történelemtanárom, Melinda néni feketébe öltözve jött be az órára. Síri csend volt a teremben, amikor megosztotta velünk az előző nap tragikus jelentőségét. Egy nemzet nemet mondott a tagjaira. Elárultuk a határon túli magyarokat. Elárultuk Melinda nénit, aki maga is erdélyi magyar. Persze nem mi, hanem a felnőttek, és közülük sem mindenki, mivel nagyon sokan küzdöttek azért, hogy ne következhessen be egy ilyen december 5-e. Mindez mégsem volt elég, és Trianon arculcsapása után most maguk a magyarok köpték szembe a magyarokat.

Ez a történelemóra magyarságtudatom egyik fő meghatározójává vált. Ezért ma, tizenöt évvel később, miután határon túli testvéreink már megkapták a kettős állampolgárság lehetőségét, de talán elegendő elégtételt még nem kaptak, és talán soha nem is kaphatnak Trianon és 2004. december 5. után, kimondom, kimondjuk:

Ma igent mondunk rátok magyar testvéreink a határokon túl! Veletek vagyunk, szeretünk benneteket. Egy nemzet vagyunk, függetlenül a határoktól, a hányattatásainktól, a történelem igazságtalan fejleményeitől, más országok kegyetlen döntéseitől.

Bocsánatot kérünk tőletek azon magyarok helyett is, akik tizenöt évvel ezelőtt szégyenteljes módon megaláztak benneteket, vagy azóta is semmibe vesznek titeket.

Tovább az aláíráshoz

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek