top of page

A mostani és egy másik, ódon karácsony


A németek – a családból tudom – mára bolond emberek lettek. Nem úgy bolondok, mint ahogy a bolond embert általában elképzelik. Jóízűen nevetnek, és ha talkshow-ba hívják meg őket, még szellemesek, sőt talpraesettek is. Annyira, hogy a ZDF Björn Höckét, kedvenc népszónokomat törölte a meghívandók listájáról, mert azt hangoztatja, hogy a nyugati életformák ostoba és kiszámíthatatlan vállalkozások részei, és Thüringiában és a többi keletnémet tartományban keresi, amit – hogy Engelst és Marxot átköltsem – az Elbától nyugatra úgysem lehet megtalálni. (E két klasszikus idejében a német lélek még az Elbától nyugatra nyiladozott.)

Csak egy bolondéria a sok közül: egy düsseldorfi zöld képviselőnő a krampuszt, azaz a Mikulást kísérő fekete köpenyes szolgát, a derék Knecht Ruprechtet akarja nyugdíjba küldeni, mert virgácsával és – szerinte – SS-esre hasonlító külsejével lelki sérülést okozhat a gyanútlan germán gyermekeknek. (Megjegyzem, nálunk, Keszthelyen az egyetem egyik ifjú tanára járta végig kedves barátait Mikulásként két igen csinos krampuszlánnyal, akiknek virgácsait megirigyelnék a düsseldorfi zöldleányok is.)

A bolondéria azonban megy tovább: egy kölni, magát német–török akadémikusoknak nevező társaság azt állítja Mikulásról, azaz Szent Miklósról, Myra püspökéről, hogy génjei alapján török volt. Szerintük ugyanis Kis-Ázsiában a génvizsgálatok alapján a lakosság 93 százaléka a történeti idők óta helyben élt, népiségét „őstörökként” alig érintették az uralom formáinak szakadatlan változásai, tehát Szent Miklós, a 3–4. században élt, a szegényekről, gyermekekről és védtelen hajadonokról gondoskodó püspök maga is mi más lehetett volna, mint vérbeli török. Ám ha török – kapcsolt egy üzletlánc –, akkor ne Mikulást vegyetek, hanem ugyancsak csokoládéból készült, csúcsos fejű Zipfel-emberkét, az szebben mosolyog!

Persze a forralt bor sem tetszik a mohamedánoknak, de a véres hurka és a sült kolbász sem, a zöldek pedig szén-dioxid-adót szeretnének kivetni minden húsfélére. Vállrándítás és elnéző mosoly lehet a válasz. Csakhogy a zöldek, a liberálisok és a muszlimok úgy fogják fel az életet, mint egy egyre nehezedő feladatot. És a zöldek a klímahisztéria jegyében minden, az éghajlatváltozás elől menekülőnek automatikusan állampolgárságot akarnak adni. A klíma igazi mumus, amolyan óriás Knecht Ruprecht, ő a krampusz.

Aztán, ha Ursula von der Leyennek köszönhetően hivatalból bejön a Green New Deal Europe, semmilyen erőfeszítés nem fog történni egy jobb, értelmesebb és emberibb világrend felé. Akinek menekültpapír lesz a kezében, annak igényei elméletben máris ki lesznek elégítve. Az éghajlat itt enyhe, a táj változatos, remek konyha és kitűnő italok várják a vándorokat. Európában szabad gondolkodni, sőt írni, olvasni és beszélni is lehet. Aztán hümmöghetünk, hogy a Harz IV.-en, a német lét legalacsonyabb szintjén élő állampolgárnak harmadannyi pénz jut étkezésre, mint egy migránsnak..

(...)

 

14 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page