top of page

Olvasónk felrázó levele: a tanárok bére megdöbbentően alacsony, a fiatalok jó része egy év után otth


Tüntető tanárok a Kossuth téren/MTI Fotó: Marjai János

Egy nyugdíjas pedagógus hölgy, portálunk olvasója, a Hír TV nézője levelet küldött nekem. Úgy döntöttem, a legutóbbi pedagógustüntetésre rátapadó ellenzéki és álcivil hecckampány ellenére változtatás nélkül idemásolom, felhívva a figyelmet arra, hogy azokat az embereket, akik a legfontosabb értékünkkel, gyermekeinkkel foglalkoznak nap mint nap, muszáj volna jobban megbecsülnünk. Azaz nekünk, szülőknek és adófizetőknek a méltó, középosztálybeli élet lehetőségét nyújtanunk már egy pályakezdő pedagógus házaspárnak is.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Elnézését kérem, hogy ismeretlenül zavarom, de olvastam a cikket, amelyben Kásler Miklós elmondja: Uniós átlag felett költünk az oktatásra. Ehhez szeretnék pár kiegészítő, gondolatébresztő megjegyzést hozzáfűzni. Szívből örülünk a sok fejlesztésnek, bővülésnek. De mit ér a fejlesztés, ha nincs jó pedagógus. Én magam is az voltam, most a lányom viszi tovább a stafétabotot. Sajnos a pedagógusokkal kormányunk igen mostohán bánik. A fiatal pályakezdők jelentős része az első év után befejezi pályafutását, és valahol máshol folytatja jóval magasabb bérért. Pénzből élünk, és a fiataloknak még inkább szüksége van rá. Aki olyan helyzeti előnyben van, hogy valamilyen idegen nyelvet jól beszél, azok általában már el sem kezdik a napszámos pedagógus munkát.

A pedagógusok bérezése megdöbbentően alacsony. 4 év ELTE után leányom havi nettó bére (angol szakos tanítónő, budapesti kéttannyelvű iskolában) nem éri el a szakmunkás minimálbért, azaz 130 ezer Ft-ot. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a pályakezdő tanítóknak heti 20 kontaktórájuk van papíron. Heti 20 óra tanítás után jön még az adminisztráció, szülőkkel való kommunikáció és a helyettesítés. Összességében ez többet tesz ki, mint heti 40 óra. Mivel az iskola, ahol lányom tanít, pedagógushiánnyal küzd, ezért rendszeresen helyettesíteni kell a hiányzókat. Azt meg tudjuk, hogy a törvény nem engedi a helyettesítési díjat kifizetni.

Így lányom napi 6-7 órát van benn és foglalkozik a gyerekekkel, szünet nélkül, hiszen szünetekben a gyerekekre kell felügyelni. Majd este még jön a felkészülés a következő napra. 2020-ban pedagógus I. minősítése lesz, amikor a nettó bére kb. 145 ezer forintra emelkedik. Nagyon nehéz megélni ebből az összegből. Ezt a bérnövekedést csak 2021 januárjától kapja meg. Tehát a minősítésétől számolva, amely 2020 májusában történik meg, hét hónapot kell várnia még az emelt fizetésre. A lelkesedés így hamar elszáll a fiataloknál. Bár lehet, a statisztikai számok mást mutatnak, a pedagógusoknál nagyon magas a pályát elhagyók száma a megalázóan alacsony fizetés miatt.

Gyermekeink érdekében jelentős mértékben emelni kellene a pedagógusok bérét. Versenyképes bérezéssel minőségi pedagógusmunkát várhatunk el. A jövőnk generációját elfáradt, túlhajszolt pedagógusok tanítják, akik a rendes munkaidő után még jövedelemkiegészítésként további munkákat vállalnak. Sajnos ebben az esetben igazat kell adnom a vádnak, hogy a pedagógusok fizetésemelése “rég elinflálódott ” és komoly bérproblémák vannak. Számtalan esetben a pedagógusokra vonatkozó munkaidő-szabályozás iskolánként más és más terhet ró rájuk.

Ha bárki a nyári szünetet irigyli tőlük, akkor tájékoztatásul közlöm, hogy az iskola nyári napközis táborba osztja-oszthatja be a pedagógusokat. Bárhova szeretnének menni nyaralni, csak a legdrágább áron tudják ezt megtenni, mivel őket sem az elő-, sem az utószezonban az olcsóbb üdülésre nem engedik el. A pedagógus szakma erkölcsi és anyagi megbecsültsége a béka hátsója alatt van. Ha a pedagógusok az utcára mennek tüntetni, akkor azon senki se csodálkozzon. Röviden ennyit írtam, de több oldalon lehetne még elemezni a pedagógusokkal együtt ezt a félremagyarázott helyzetet.

Műsorait a Hír TV-ben mindig megnézzük. A PestiSrácok.hu-t folyamatosan olvassuk.

Munkájukhoz erőt és jó egészséget kívánunk!

Tisztelettel (név a szerkesztőségben).

 

16 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page