top of page

Áttörés jöhet kontinensünk kisebbségpolitikájában

Marosvásárhelyi tüntetés az önállóságért. A civil kezdeményezés sikere reményt ad a helyieknek Fotó: Éberling András

A SZÉKELY AUTONÓMIA ÜGYÉNEK IS ÚJ LENDÜLETET ADHAT A MINORITY SAFEPACK

Egy sor olyan, a kisebbségek jogtiprásával kapcsolatos ügynek adhat új lendületet a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés, amelyekben évek óta nem sikerült előrelépést elérni – mondta el lapunknak id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.

A következő fél évben pozitív döntések sora jöhet.Áttörést hozhat az Európai Unió őshonos kisebbségei, nemzeti közösségei számára, hogy az Európai Bizottság (EB) az online rendszerében regisztrálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásait – jelentette ki a Magyar Nemzetnek az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke arra reagálva, hogy az EB döntése értelmében jelentős előrelépés történt az ügyben.

Id. Lomnici Zoltán emlékeztetett arra: amikor az Európai Unió elődje a második világháborút követően létrejött, akkor kizárólag azt tartották szem előtt, hogy a gazdasági együttműködéssel egy újbóli francia–német háborús konfliktust megakadályozzanak, és nem voltak tekintettel olyan kérdésekre, mint az őshonos kisebbségek, a nemzeti közösségek különböző jogai, így ezek egyáltalán nem is találhatók meg a joganyagban.

– Azzal azonban, hogy a volt Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai beléptek az Európai Unióba, így például az egykori kisantant országok, a helyzet megváltozott.

(...)

A regisztrációt követően egy hónapon belül az uniós bizottság személyes találkozót kezdeményez, amelyen a témával foglalkozó uniós biztosok és főigazgatók fogadják a kezdeményezők és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) képviselőit. Az Európai Bizottságnak fél év áll rendelkezésére, hogy kialakítsa álláspontját, valamint döntést hozzon a jogalkotási folyamatról. Az Európai Parlamentben (EP) továbbá minden érdekelt fél részvételével vitát tartanak, valamint az EP plenáris ülése is vitára bocsátja a kezdeményezést.

Id. Lomnici Zoltán rámutatott arra, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés új lendületet adhat egy sor olyan, a kisebbségek jogtiprásával kapcsolatos ügynek, amelyekben évek óta nem sikerült előrelépést elérni. Szavai szerint magyar szempontból ilyen lehet a szlovákiai jogtipró állampolgársági törvény módosításáért folyatott küzdelem, továbbá Romániában és részben Szlovákiában is hamarabb visszaszolgáltathatják a kommunizmus idején elkobzott egyházi javakat a jogos tulajdonosaiknak.

A volt főbíró úgy véli, hogy először a nyelvi jogok kerülhetnek majd terítékre, de akár a székely autonómia kérdésében is történhet előrelépés. – Ez ügyben a legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a románok jogértelmezése szerint az államuk alkotmánya nem teszi lehetővé, hogy bármilyen autonómiát megadjanak. Azonban itt is jöhet változás – emelte ki id. Lomnici Zoltán...

 

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page