top of page

A CENZÚRA GYENGÉD BÁJA

Azt írja a HVG című kiadvány, hogy Cukorhegyi szigorította a Facebook „felhasználási feltételeit”. Ez magyarul azt jelenti, hogy a cenzúra sokkal pontosabb lesz ezek után, ami megkönnyíti majd cenzorok dolgát. És ez nagyon fontos, mert a kitartó, ideológiailag jól képzett és elkötelezett cenzor ritka, mint a fehér holló. Kímélni kell hát őket. Erről elmélkedünk alább.

A cenzorok túlterheltek, tudjuk meg a cikkből, hiszen „A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként.” A mondat azt sugallja, hogy a cenzúra előkészítését egy mesterséges intelligencia (népszerű rövidítéssel: AI) végzi, és majd ezek után foglalkoznak vele a cenzorok. Ennek értelmét pontosan nem értem, mert működésüket elnézve, a cenzorok esetében intelligenciából kizárólag a mesterséges jöhet számításba.

NYILVÁNVALÓ AZ IS, HOGY – MINT RÖVID TÖRTÉNETE SORÁN MÁR ANNYISZOR – CUKORHEGYI HAZUDIK.

A bejegyzések cenzúra elé utalását, nálunk legalábbis, jól felkészült feljelentők falkái végzik, nem holmi „intelligencia”, mert az ő esetükben sem indokolt e szó használata. Ők azok, akik nyomorult életüket a képernyő előtt élik és gyaníthatóan központilag vezérelve végzik a feljelentés nehéz, emberpróbáló munkáját. Persze, némi ráhagyással bár, de ők is emberek, így aztán igyekeznek egyszerűsíteni a feladatukat. Ezért aztán, ha valakire egyszer rásütötték a fasiszta jelzőt, azt azonnal, gondolkodás nélkül feljelentik, ha bármilyen módon megnyilvánul Cukorhegyi aranybányájában. Onnantól tök mindegy, hogy mit tesznek ki, ők automatikusan feljelentik. A feljelentések és a megérdemelt büntetés után aztán a kuncsaft vagy kap magyarázatot arra, hogy mit követett el, vagy nem. Aki vitatkozik, az pedig lepattan a cenzúráról, mint migráns a német nyelvtanról. Nem válaszolnak és kész.

Zárójel. Szép példája ennek Ambrózy kolléga esete, akit harminc napra azért tiltottak el, mert kitett egy képet saját magáról. Az aktus esztétikailag valóban véleményes volt, de gyűlöletbeszédnek mégsem nevezhetjük. Hiszen e gesztussal legfeljebb az öngyűlöletet lehet fokozni. Zárójel bezárva.

Azt is megtudhattuk az idézett cikkből, hogy mik a leginkább tiltott megnyilvánulások. Íme:

Tilos a színes bőrű embert majomnak nevezni.

Mondjuk itt nehéz eldönteni, hogy ez a tiltás a majmok, vagy a négerek érzékenységét kívánja védeni inkább. Továbbá, mivel a libsi jogállam elvei szerint, ami nem tilos, azt szabad, így aztán az állatvilág majmokon kívüli tágassága áll rendelkezésünkre, hasonlatokat keresünk.

Tilos a színes bőrű embert mezőgazdasági gépekhez hasonlítani.

(...)

 

9 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page