top of page

Befolyásszerzés: Sorosék videóval kommentálják Gyöngyöspatát

"Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért" – üzente Alexander Soros az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) közösségi oldalán közzétett videóban, amelyben maga Soros György is megszólalt. Céljuk nem más: a gyöngyöspatai kártérítési ügy farvizén úszva ismét befolyást gyakoroljanak a magyar politika alakulására.

"Egyetlen társadalom sem tekintheti magát nyitottnak, amíg roma tagjait háttérbe szorítják."

Ezzel a felütéssel jelent meg múlt hét pénteken egy videó a közösségi oldalán. A romák integrációját körbejáró, több mint négyperces felvételen a nemzetközi Soros-világ színe-java megszólalt, így többek között Patrick Gaspard, a Soros-alapítvány elnöke, Zejko Jovanovic, az Open Society Roma Initiatives Office igazgatója, Sonja Licht, a belgrádi Soros-alapítvány vezetője, Violeta Naydenova, az Open Society European Policy Institute politikai elemzője, és Simon Walley is elmondta a véleményét a kérdésben. A húzónevek azonban közel sem ők voltak.

Megint beleszólnának a magyar politikába

Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért és a befogadásukért az európai társadalmakkal, valamint azért, hogy komolyan vegyék őket mint választótestületet.

Így buzdította a romákat harcra Alexander Soros, az amerikai milliárdos fia. Szintén felbukkant a videóban a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke, aki arról beszélt, hogy a romákat éri a legtöbb hátrány Európában.

"A romák szenvedik el a legtöbb diszkriminációt természetesen, ők a legelnyomottabb kisebbség Európában, és a küldetésem részévé tettem, hogy segítsem őket."

(...)

Mint ismert, hatalmas felháborodást okozott a magyar társadalomban a Kúria tavaly decemberi döntése, amellyel kártérítésre kötelezték a gyöngyöspatai önkormányzatot és az illetékes tankerületet. A döntés értelmében a kistelepülésnek 100 millió forintot kell fizetnie azoknak a roma családoknak, akiknek a gyermekeit "szegregáltan" oktatták a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Ezzel a helyi önkormányzat roppant kellemetlen helyzetbe került, hiszen az összeg kifizetésével minden bizonnyal csődbe mennének. A kormány egy áthidaló megoldással próbálja meg rendezni a feszült helyzetet: azt szeretnék elérni, hogy a bíróság által megítélt kártérítés összegét természetbeni juttatással, többek között oktatással is ki lehessen egyenlíteni. Érdekes módon a romák felzárkóztatását – kommunikációs szinten zászlajára tűző – ellenzék nem támogatta a polgári kabinet felvetését, ami arra enged következtetni, hogy a roma integrációt csupán politikai haszonszerzésre próbálják meg felhasználni.

Van a történetnek egy másik érdekes vetülete: ki szította fel a kedélyeket? A Fidesz Soros Györgyöt és a hozzá köthető szervezeteket vádolta meg ezzel, nem véletlenül. Kiderült, hogy az az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kezdeményezett jogi eljárást az ügyben, amelynek a legfőbb támogatója a Magyar Soros Alapítvány és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet – Open Society Institute.

A hazai közvélemény egyértelműen a kormányt támogatja az ügyben: a HírTV által indított szavazáson a válaszolók 97 százaléka Orbán Viktorékkal értett egyet. Az, hogy a téma megmozgatja a magyar társadalmat, mi sem mutatja jobban, minthogy 60 ezren küldtek sms-t a hírtelevíziónak..

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page