top of page

Két magyar is szerepel egy amerikai katolikus magazin Év embere toplistáján

2020.01.29 Svetlana Kasyan sopranoSvetlana Kasyan orosz szopránénekes családjával Ferenc pápánál a Szent Márta-házban

Az „Inside the Vatican” (A Vatikánon belül) amerikai katolikus havilap minden év januári számában közzé teszi az Év embere tízes listáját. A magazin szerkesztői kiválasztanak olyan személyiségeket, akik katolikus szempontból kiemelkedő hatást gyakoroltak tevékenységükkel környezetükre, szerepeltek a hírekben, illetve a világ és a hit fontos kérdéseiben jelentős szerepet vállaltak. 2019 eseményeire visszatekintve az amerikai katolikus havilap két magyart is besorolt toplistájába.

„A 10 személy között olyanok vannak jelen, akik azért küzdenek, hogy megtalálják azt, ami igaz, ami jó és ami szép” – írja a lap alapítója és főszerkesztője Robert Moynihan a januári számról szóló hírlevelében. „Választásunk nem az életszentség felmutatását célozza, hanem olyan személyekre hívja fel a figyelmet, akik hatást gyakoroltak környezetükre, kiemelkedtek a hírekben, illetve érintettek a világ és a hit szempontjából fontos kérdésekben. Az „Inside the Vatican” magazin 2019-re a meglepetések éveként tekint vissza: „a szekularizált Európában egy népszerű vezető a kereszténységre hivatkozik; Lengyelország elvilágiasítási törekvései közepette egy 15 éves fiú a magasba emel egy feszületet a LGBT jogokat követelő felvonuláson Varsóban; Hollywoodban egy híres amerikai hip-hop zene sztár Jézusról énekel koncertjein; a poszt-keresztény Párizsban egy pap életét kockáztatja az Oltáriszentségért” – összegzi a főszerkesztő.

(...)

Az Év embere cím nyertesei

A toplista élén a moszkvai Svetlana Kasyan áll. Az orosz operaénekes sztár a hit és a család értékének hangja világszerte. Ferenc pápa a Szent Szilveszter rend nagykeresztje kitüntetésben részesítette. „Azt kérte, hogy használjam a hangomat Isten dicsőségére” – mondta az operaénekes a pápával való találkozása után.

(...)

Ötödik helyen találjuk Böjte Csaba atyát, aki évtizedek óta fogad be és nevel fel gyermekeket az utcáról. „Egy magyar ferences, aki elhagyott gyermekeket segít” – így jellemzi a szerzetest a tevékenységéről szóló hosszú méltatás. „Nemcsak élelmet és szállást biztosít nekik, hanem bekapcsolja őket egy közösségbe is.”

A hatodik helyet Kanye West foglalja el. A szórakoztatóipar ikonikus sztárja azzal döbbentette meg Hollywoodot, hogy örmény ortodox rítusban kereszteltette meg gyermekeit. Az amerikai rapper, énekes, divattervező és zeneproducer, Kim Kardashian férje keresztény hitre tért és legújabb albumát „Jézus a Király” címmel megtérésének szentelve adta ki. Élete mélyebb értelmének hosszú kutatása után talált rá a kereszténységre. „Most, hogy Krisztus szolgálatában állok, az a feladatom, hogy az Evangéliumot hirdessem és megismertessem az emberekkel, mit tett Jézus értem” – nyilatkozta egy interjúban a világhírű énekes.

A hetedik helyen Orbán Viktor miniszterelnök áll. A magyarázat szerint a magyar politikus ellentmondásosságot váltott ki, mert határozottan kiáll Magyarország identitásának megtartása mellett, mint keresztény nemzet. „A magyarok a világ lakosságának 0,2%-át alkotják. Van-e értelme, hogy egy ilyen méretű nemzet állást foglaljon és kiálljon egy ügyért? Igen” – idézi a miniszterelnököt az amerikai lap, majd hosszasan bemutatja tevékenységét a keresztény értékek és identitás védelmében elmondott beszédeiből idézve.

(...).

 

Tovább a cikkhez

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page