top of page

A konzervatív az új ellenkulturális harcos – Scruton-könyvbemutató

Roger Scruton 1985-ben elkövetett egy fatális hibát: írt egy könyvet (Thinkers of the New Left), amelyben alapos elemzés és kritika alá vette a kortárs baloldali gondolkodók munkáit. Az írás nagy vihart kavart, az angol konzervatív filozófust nemtelen támadások érték, és végül egyetemi karrierje emiatt derékba is tört. A szerző a művet 2015-ben átdolgozta, ez magyarul is megjelent. Scruton januári halála miatt a XXI. Század Intézetben tartott könyvbemutató emlékezés is volt egyben.

„Ez talán a legscrutonibb könyv” – méltatta megnyitójában a Futóbolondok, csalók, agitátorok című Scruton-kötetet a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Békés Márton szerint a 2015-ben átdolgozott esszégyűjtemény a posztmodern újbaloldal kritikája, ezért nem tekinthető másnak, mint egy poszt-posztmodern gesztusnak, az angol józan észhez való visszatérés alapvetésének. Scruton üzenete az – és az is méltó örökségéhez –, hogy minden országban a saját nemzeti konzervatív program kidolgozására van szükség,tehát „legyünk a saját nemzetünk konzervatívjai” – tette hozzá Békés.

„Hol lehet könnyű konzervatívnak lenni, ha nem Angliában? De sehol sem könnyű” – utalt Scruton akadémiai vesszőfutására az elhunyt szerző laudációjára felkért filozófus, Lánczi András. A Budapesti Corvinus Egyetem rektora – aki személyesen ismerte és utolsó éveiben sokszor találkozott, beszélgetett Roger Scrutonnal – úgy vélte, hogy az angol politikai filozófus bátor, leleplező erejű könyvet írt arról, miként hatotta át a közbeszédet az újbaloldal nyelve, és milyen félrevezető elemei vannak az újbaloldali gondolkodásnak, nyelvezetnek. „Az előítéletnek fontos szerepe van, de azt könnyen felváltja az észszerűség” – hívta fel Scruton felismerése alapján a figyelmet Lánczi, példának hozva fel Scruton nagy hatású műveit a szexualitásról: az angol szerző ezekben arról ír, hogy ha a társadalom felrúgja a nemiséggel kapcsolatos régi vallási, erkölcsi hagyományokat, a tradicionális előítéleteket, akkor a szexualitás az észszerűség alapján az örömszerzés eszközévé válik. És ennek a gondolkodásbeli váltásnak évtizedekkel később a statisztikák mutatták meg az eredményét: csökkenő gyerekvállalás, növekvő nemi identitásbeli problémák.

A bevezetők után a könyvbemutató egy kerekasztal-beszélgetés keretében folytatódott, amelynek résztvevői Betlen János rádiós-televíziós műsorvezető, a könyv fordítója, Frank Füredi, a XXI. Század Intézet főmunkatársa és Pogonyi Szabolcs filozófus voltak.

(...)

Betlen János rádiós-televíziós műsorvezető, műfordító korábban is olvasta Scrutont, a Futóbolondok, csalók, agitátorok című könyv angol szövegét ő gondozta. „Élvezet volt fordítani, a szövege lendületes, a gondolatmenetei nagyon racionálisak. Scruton őszinte, szellemes, kicsit keserű, mégis vidám szerző” – vélekedett a fordító. Betlen szerint elképesztő, ahogy élete végén kikezdték a becsületét, a New Statesman hetilap tavaly manipulált idézetekkel rasszizmussal vádolta meg, a botrány hatására a filozófust elbocsátották kormányzati tanácsadó állásából. A Guardian a hétvégén pedig azt írta az elhunyt szerzőről, hogy a '80-as években még bátor ember volt, de a végén önmaga árnyéka lett, mert Orbán Viktortól elfogadott egy kitüntetést – a cikk szerzője azonban elfelejti, hogy Scruton a '80-as években éppen a „bátorságáért” kapta a pofonokat baloldalról – vélekedett Betlen.

(...)

 

Tovább a cikkhez

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page