top of page

Egy nehezen hihető titok nyomában – avagy mitől nőtt a magyar kis- és középvállalkozások termelékeny

Kétszer olyan gyorsan nőtt a magyar kis- és középvállalkozások termelékenysége, mit az EU-s átlag, 37 százalékkal magasabb volt a javulási ütem, mint a többi visegrádi országok átlaga 2010 és 2018 között. Hihetünk a számoknak? Mi lehet a háttérben? Mi köszönhető a sorsnak, és mi az, amiért a magyar gazdaság szereplői lehetnek büszkék erre az eredményre?

(...)

A szél volt jó vagy a kormányos?

A legtöbb szakértő egyetértett, hogy a gazdasági környezet alapvető változása és a gazdaságpolitika lépései egyaránt közrejátszottak a termelékenység adatainak javulásában. Két kérdésben van komoly vita. Egyrészt abban, hogy mennyire higgyük el azt, amit látunk, másrészt abban, hogy az eredmények a kedvező helyzet időszakos eredményei vagy alapvető változásokat jeleznek. Ez már csak ilyen, a pohár teli és a pohár üres felére is jó, ha figyel valaki.

Négy tényező ad okot a bizakodásra.

  1. Ez az olyan első növekedési időszak, ami nem járt együtt eladósodással. Az államadósság csökkent és forintalapúvá vált. A vállalkozások hitelállománya még mindig inkább alacsony, mint magas.

  2. A növekvő jövedelem nem a fogyasztást duzzasztotta, nem az állami újraelosztást növelte. A beruházások aránya nőtt, így a magasabb jövedelmekből a jövőre készülésre arányában többet, a fogyasztásra arányában kevesebbet költünk, mint korábban. Az állam által elvont jövedelmek mértéke is csökkent.

  3. A gazdaság fehéredése révén a magyar gazdaság egyik legrégebbi problémája kezd megoldódni. Korábban a valós és a látható működés eltért egymástól. Mindenki csak azt hihette el, amiben ő maga is benne volt. Ismeretlenben bízni nem lehetett. A hivatalos szabályok és a valóság között nagyon laza volt a kapcsolat. Piaci vagy gazdaságpolitikai kalkulációt adatokra építeni nem lehetett. Persze a kuruc vér nem válik olyan könnyen vízzé, de most már sokkal kevésbé szervezzük önmagunk elnyomójának és ellenállási mozgalmának kettős szerepében az életünket.

  4. A termelékenységnövekedés nem az örökké termő fa mellett élő vállalkozók gyarapodásának eredménye. Cégeinket megedzették a válság, a bérnövekedés termelékenységnövelésre kényszerítő hatása, a globális értékláncok szigorú játékszabályai. A hazai piacra dolgozó szolgáltató szektorokban nem csak a fogyasztó érzékeli a minőségi változást, a számok is kiemelkedő hozzáadott érték növekedést mutatnak. Sok jel mutat arra, hogy valóban minőségében máshogyan kezdenek működni a vállalkozások.

(...)

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page