top of page

Ne higgyetek Macronnak, még ha ajándékot hoz is!

A címben megfogalmazott felszólítás természetesen a Vergilius Aeneis című eposzából származó híres mondás (Timeo ­Danaos et dona ferentes – félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is) némileg átalakított változata. Emmanuel Macron nem görög, hanem francia, és egyetlen falovat sem ajándékozott a trójaiaknak – mégis azt hiszem, óvakodni kell a francia köztársasági elnöktől, mert nem feltétlenül játszik tiszta lapokkal az euró­pai és uniós politikában.

(...)

Azt, hogy inspirálják a magyar miniszterelnök gondolatai és elképzelései, bőszen elhiszem neki. Azonban abban már kissé szkeptikus vagyok, hogy vajon mire és milyen irányba inspirálják az elnök urat ezek a gondolatok és elképzelések.Ugyanis nem eszik olyan forrón azt a bizonyos kását: nemrég Macron Lengyelországban járt, ahol találkozott Andrzej Duda államelnökkel és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is, s itt is meglepően barátságos hangot ütött meg, s azt hihetnénk, hogy tovább folytatódik a megbékélő Macron-imázs építése.Ám ne legyünk naivak: Macron cukrot hozott, de valójában keserű pirulát akar lenyeletni a V4-ekkel, de főleg Magyarországgal, mégpedig azt, hogy a lengyeleket kiszakítja a visegrádiak eddig példás geopolitikai szövetségéből. Itt kell megjegyeznem: a visegrádiak szétverését már 2017 augusztusában megpróbálta, amikor is Salzburgban találkoztak az úgynevezett slavkovi hármak – Ausztria, Csehország és Szlovákia –, méghozzá francia bábáskodással, akkor azzal a reménnyel, hogy a két utóbbi országot leválassza a visegrádi négyekről. Ez a törekvése akkor még nem volt sikeres.

Most viszont úgy próbálja megbontani az egységet, hogy Lengyelországot mintegy beemeli az európai nagyhatalmak sorába, elhitetve velük, hogy nekik Franciaország és Németország mellett a helyük, s nem a renitens visegrádi négyek között. Úgy fogalmazott: „A stratégiai partnerek, a nagy európai hatalmak között képesek vagyunk újraindítani a produktív párbeszédet, és Európánkat erősebbé, szuverénebbé és egységesebbé tesszük”.

Tehát számára immáron Lengyelország európai nagyhatalom, és, tette hozzá, „a három ország (Lengyelország, Németország és Franciaország) viseli a felelősséget Európa jövőjéért”. Mindez azért brutális, mert egyszerre akarja szétverni a visegrádi négyeket és megbontani a különlegesen erős lengyel–magyar szövetséget és barátságot.Bámulatos taktika, de számomra ez azt jelenti, hogy Macron cinkelt lapokkal játszik. Igaz, legutóbb, a müncheni biztonsági értekezleten már ismét bekeményített, és arról beszélt, hogy az EU-t akár úgy is meg kell erősíteni, hogy abból az integrációval egyet nem értő országok kimaradnak (például – teszem hozzá – Magyarország).Soha ne feledjük a gyökereket, amelyeket nem olyan könnyű elszakítani: Macron a Rothschild & Cie Banque bankházban kezdte befektetési bankárként, később résztvevője volt a Bilderberg-csoport összejöveteleinek, majd pedig villámgyors politikai karriert futott be nagyon fiatalon. És ne feledjük: Soros György örömét fejezte ki elnökké választása kapcsán.Macron a globális elit szerves tagja és az általuk vallott globalizmus elkötelezett híve.

Óvakodjanak a görögtől, még akkor is, ha ajándékot hoz, s még akkor is, ha francia!

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page