top of page

Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban

Címében és tartalmában is megtévesztő állásfoglalást juttattak el több egyházi iskolába az oktatás helyzetével kapcsolatban.

Egyházi fenntartású oktatási intézmények tanárai között köröztetnek egy állásfoglalást, melynek aláírására kérik az intézmények pedagógusait, és amely a szöveg tanúsága szerint „az egyházi iskolák tanárainak nevében született".

Az érintettek szerint csupán arról van szó, hogy a budapesti Piarista Gimnázium nevelőtestületének néhány tagja fogalmazott meg kritikákat az új NAT-tal szemben, és konkrétan ezen oktatási intézmény egyik tanára küldte el az egyházi iskolákban tanító kollégáinak az állásfoglalást, amelynek az aláírására buzdított többedmagával együtt.

Szilvásy László, a magyar piaristák tartományfőnöke a következőket közölte a téma kapcsán: „A terjesztett levél tanárok egy csoportjának a véleményét tükrözi, semmiképpen nem tekinthető semmilyen módon hivatalos állásfoglalásnak egyik egyházi intézményfenntartó részéről sem. Így természetesen nem a Piarista Rend Magyar Tartományának hivatalos állásfoglalása. A levelet egy véleménynek tekintem, semmi többnek" – fűzte hozzá.

Magyarán, Szilvásy megerősítette, hogy a levél tartalma még a piaristák álláspontját sem tükrözi. A NAT-ellenes kezdeményezésről dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára így vélekedik: „Szeretnénk pontosítani, hogy a kezdeményezésről korábban sem az intézményeket fenntartó egyházakkal, sem az iskolafenntartókkal, sem pedig az intézményeinket hivatalosan összefogni kívánó szervezetekkel semmilyen egyeztetés nem történt. Tudomásunk szerint a budapesti Piarista Gimnázium nevelőtestületének több tagja fogalmazta meg az állásfoglalást, így az nem képviseli a katolikus, illetve az egyházi iskolák egészét, hanem egy magánkezdeményezésnek tekintendő" – hangsúlyozta.

Tehát Tóth Tamás szerint sem képviseli egy oktatási intézmény néhány tanárának bíráló levele a katolikus, valamint a többi egyházi iskola álláspontjának az egészét, ez csupán egy magánkezdeményezés, semmi több annál.

(...)

/Az állásfoglalás szövege és az aláírók névsora itt olvasható (Szilaj Csikó szerk.)/

 

Tovább a cikkhez

6 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page