top of page

Fordulat a német eutanázia-szabályozásban: legális az öngyilkosságban való üzletszerű közreműködés

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai ítéletében megsemmisítette az a büntetőjogi rendelkezést, amely eddig tiltotta az öngyilkosságban való üzletszerű közreműködést. A döntés értelmében a jövőben az orvosok akár életet kioltó szert is a betegek rendelkezésére bocsáthatnak, valamint a továbbiakban egészségügyön kívüli szereplők is érdekeltté válhatnak az emberi élet elvételében.

A német alkotmánybíróság liberalizálta az eutanáziát

Etikai szempontból súlyosan megkérdőjelezhető döntést hozott a héten a Német Szövetségi Alkotmánybíróság, amikor lényegében az üzletszerű eutanázia mellett foglalt állást. A Bíróság ítéletében alkotmányellenesnek minősítette az öngyilkosságban való üzletszerű közreműködést tiltó büntetőjogi szabályozást.

Az ítélettel megsemmisített rendelkezés konkrétan az üzletszerűséget kriminalizálta s a szabályozás lényege is pontosan itt érhető tetten: a büntethetőség megállapítása nem pusztán az üzleti haszonhoz kötődött, hanem sokkal inkább a rendszerességhez.

A német büntetőtörvénykönyv 217. szakasza ugyanis azt büntette, ha valaki egynél több esetben működött közre más halálában (az elkövető közeli hozzátartozói nem estek a szabályozás hatálya alá, csak az orvosok, és az olyan szervezetek tagjai, akik hivatásukkal összefüggően nyújtottak segítséget az eltávozásban).

A bírói érvelés alapja, hogy az emberi méltóság sérthetetlenségéhez az is hozzátartozik, hogy mindenki szabadon dönthet a saját haláláról (...).

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page