Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Giubilei: Újra fel kell fedeznünk a nemzet és az identitás fontosságát

 

Az olasz vagy épp a közép-európai konzervativizmust nem annyira a szabad piac érdekli, mint a kultúra és a társadalom, meg az etikai kérdések – mondja Francesco Giubilei olasz politológus, akit Rómában kérdeztünk a konzervatív mozgalomról.

 

Fontos, hogy az Orbán-kormány a családot és a nemzetet, az identitást és a keresztény gyökereket állította politikája középpontjába Francesco Giubilei olasz politológus szerint, akinek ősszel mutatták be az európai konzervativizmus történetéről szóló kötetét Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Giubileivel Rómában beszélgettünk.

***

– Miért írt könyvet az európai konzervativizmusról, ami egy elég jól körüljárt téma már?

 

– Az európai konzervativizmus témája azért fontos, mert olyan korban élünk, amikor a konzervatív gondolatkör egyre nagyobb befolyásra tesz szert. Újra fel kell fedeznünk keresztény gyökereinket, a nemzet elképzelését és az identitás fontosságát. Ezek pedig szorosan kötődnek a konzervativizmushoz. Mi itt Rómában a nemzeti konzervativizmusról szóló konferencián konzervatív értelmiségiek, újságírók és politikusok nemzetközi szövetségét építjük.

 

– Védekező pozícióban van a konzervativizmus ma?

 

– Ha konzervatív vagy, akkor a média Olaszországban fasisztának, antiszemitának és rasszistának fog nevezni. De ez természetesen nem igaz, szoros kapcsolatban vagyunk az európai demokratikus hagyománnyal. Ezen a konferencián a főszónok az izraeli ortodox zsidó Yoram Hazony volt, szóval hogy mondhatja bárki is, hogy antiszemiták vagyunk? A konzervatívokat gyakran reakciósnak nevezik, de a reakciós vissza akar menni a múltba, a konzervatív nem.

 

(...)

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu