top of page

Horthy Miklós azt üzente, nem érti

Nézi az ember a hétvégi jeleneteket, Mi Hazánkos és „antifasiszta” tüntetők masíroznak a városban, az egyiknek a zászlaján Horthy Miklós, a másik csapatnál bömböl a Ciao Bella, szóval, csak a szokásos, néhány száz emberről szólnak a hírek, a többi, a maradék néhány millió pedig döntse el, kit tart szimpatikusnak, melyik emlékezetpolitikai nézetre esküszik.

Én a magam részéről soha nem titkoltam, hogy nagyra tartom Horthy Miklós emlékét. Bátor katona, becsületes ember, jóakaratú politikus volt, bűnei leginkább a kor bűnei, csak az ő személyes felelősségéről hetven éve beszélünk, másokéról nem. Ebben a cikkben azonban nem nyitom meg a Horthy-vitát, pusztán jelezni szerettem volna, hogy 1920 és 1944 között ő számomra jobban megtestesíti a magyarság egységét, mint kortársai, Kun Béla, Jászi Oszkár vagy Károlyi Mihály. Ezért elnézést kérek. Gondolom, nem kér elnézést Balavány György, akiből Horthy Miklós említésére kitört az állat, de ez legyen az ő baja, amióta letérdelt Bolgár György és Gyurcsány Ferenc elé, ez már csak logikus fejlemény.

Hogy mégsem lelkesedéssel, hanem egykedvűen néztem a jeleneteket, annak oka az, hogy a vasárnap utcára vonulók nem a jelent és a jövőt, hanem a múltat akarták megnyerni. Mindkét oldalon, igen. A Horthy-korszak hetvenöt éve lezárult, de tegnap úgy tűnt, még mindig tart a szívekben.

Amikor Toroczkai László arról beszél, hogy hatályon kívül fogják helyezni Trianont, a létező legsúlyosabb bűnt követi el hallgatósága ellen. Azok az emberek ugyanis, akik beszéde alatt lengetik a zászlót, megerősítve látják legbelsőbb reményüket, hogy igen, csak akarat kérdése, és visszatérhetnek az elszakított területek. Ebből pedig az következik, hogy Toroczkai, aki szerint Trianon (valójában a párizsi békeszerződés) hatályon kívül helyezhető, a szemükben bátor harcos, derék magyar, azok viszont, akik szerint ez nem lehetséges, hazaárulók, gyáva, sunyi alakok. Nos, a vitát az döntené el, ha Toroczkai pártelnök mellékelt volna egy használati utasítást, és konkrétan is elmondja, hogyan helyezhető hatályon kívül a múltban megesett országvesztés. Csakhogy ilyet nem tud, mert nincs is. Azt nem mondhatja, hogy háborúval vegyük vissza, azt sem, hogy az utódállamok kormányai partnerek lennének ebben, és az is nyilvánvaló, hogy a nagyhatalmak semmiféle határátrendeződést nem engednek, sem erőszakos, sem demokratikus alapon. Amit Toroczkai mond, nem becsületes, kemény kiállás, hanem ostoba demagógia. Saját pecsenyéjét sütögeti, amikor vesszen Trianont vezényel híveinek, és halálos mérget csepegtet a magyar szívekbe, amikor elhiteti, hogy a skandálás már valódi kiállás, a tények és lehetőségek komoly, felelősségteljes számbavétele pedig nem.

Magyar honfitársait felnőttnek néző, nem az állandósult fájdalomra apelláló, őszinte ember csak azt mondhatja, hogy valamilyen más utat kell keresni. Trianonért jelen időben kell küzdeni, és nem hangzatos ígéretekkel, hanem cselekvéssel. (...)

 

15 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page