top of page

Valamire nagyon megérett az idő!

Új Mečiarja - Ficoja van Szlovákiának! Igor Matovič a neve! Szeretik a választók az erős és meggyőző embereket! Aztán egyszer csak megunják őket, és keresnek újat. A magyarok is szavaztak rá, pedig ő azt üzente, hogy inkább magunkra szavazzunk, neki lesz elég választója! Nem fogadtunk szót, Grendel Gábor az OĹaNO listáján például több, mint 130 ezer karikát kapott, ami azért elég sok odakerült magyar szavazatra utal.

Trianon óta a történelem folyamán először nem lesz parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak! Az élet viszont megy tovább!

Ez talán a legveszélyesebb, mert nagyon könnyen meg lehet szokni ezt az állapotot.

Különösen akkor, ha nem is fognak annyira bántani minket. Sőt, ha netán jobb is lesz, mint a legutóbbi képviseletünkkel volt. Ígéretekből ugyanis nem volt hiány a kampányban a kormányváltó oldalon. Az is lehet, hogy Matovičéktól helyet kapunk a kormányban, megkapjuk mondjuk, a kisebbségi kormánybiztosi tisztséget. Nem kizárt!

(...)

Csak most valami megszakadt, elpattant egy húr! Nem hirtelen, hiszen várható volt, hogy el fog pattanni. Tudtuk, mert a matematika egzakt tudomány. A számok ellen nem lehet kampányolni! Ez ennyi, az annyi. Hogy mennyien vagyunk, azt a kisgyerek is tudja. Ha pedig ezt elosztjuk kétfele, még kevesebb! Valahol viszont nem tudták, és megint egymásnak feszültek.

A vegyespárt szlovákjaik nélkül, az MKÖ a Most-Híd magyarjai nélkül nem érhet el külön-külön sikert. Várható volt tehát ez az eredmény, pedig most nem is volt annyira rossz a részvételi arányunk a választásokon.

A célt viszont nem sikerült elérni, egy-két más pártban kóválygó és bejutó magyaron kívül nem lesz magyar képviselő, magyar párt a szlovák parlamentben! Ezt Mečiarék még legmerészebb álmukban sem merték remélni! Hogy mi ennyire bután nem tudunk megegyezni! Mert azzal, hogy a szomszéd tehene is megdöglött, még nem vagyunk kisegítve! Nem is lehetett a cél a másik fölé kerekedés, a cél a parlamentbe jutás volt, amit most nem sikerült elérni.

Csak az a baj, hogy a tartásunknak, a méltóságunknak ez az eredmény egy újabb nagy pofon!

Mert akik tegnap szlovák pártokra szavaztak, lehet, hogy holnap már szlovák iskolára, kultúrára stb. fognak, és talán a kétnyelvűség, az anyanyelv használat se lesz annyira fontos számukra.

Most múlunk pontosan! Hadd menjen? Viszont, ha okulunk a történésből és feleszmélünk, talán még van visszaút!

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page