VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Mann Lajos búcsúztatója

A személyesen és a művei révén is sokak által szeretett költőt, műfordítót, színdarabírót felesége, Gabnai Katalin szervezésében és rendezésében családtagok, barátok, munkatársak, színészek szereplésével-közreműködésével búcsúztatták el 2020. március 1-én Budapesten, A Grund előadótermében. Mann Lajos műveit sokkal többen ismerik, sokkal többen szeretik, mint gondolnák. Kiváltképp az angol gyerekversek és Hans Sachs farsangi komédiái ragyogó fordításai népszerűek – csak épp a tisztelt Nagyérdemű ritkán tudhatja, hogy kinek köszönhető a színtiszta magyarítás s a rengeteg rímes humor és nyelvi lelemény.

Mann Lajos

Mann Lajos családunk meghitt barátja volt. Akárhányszor megfordult nálunk, mi gyerekek – mind a heten – kitörő örömmel fogadtuk. Jókat mesélt, jókat játszottunk, kártyáztunk, fociztunk. Ha a szükség úgy hozta, nálunk is aludt. Nem csinált ügyet abból, hogy már csak a padlón akadt hely, s családi emlékezet szerint az őt éjjel megtámadó bolhákat is zokszó nélkül csípte el, mi már csak a lepedő szélén felsorakoztatott bolhatetemekkel találkozhattunk virradatkor. Egy évben születtek édesanyámmal (1931-ben), s mindketten a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára jártak. Édesanyám hamar megvált e választott pályájától, s különféle kényszerű kitérők után (például perecet s nápolyit árulgatott kirándulóknak) nemzetközileg is jegyzett könyvtáros és csillagászattörténész vált belőle. A régi barátságuk azonban véges-végig megmaradt. Bizonyos értelemben édesanyánk halála után is. Mann Lajos ugyanis lefordította Ludwig Ferdinand Stolte Faust című drámai költeményét. Az első részletek megjelentetésekor, 2010 novemberében írta:

„Ezért a közlésért köszönettel tartozom régi, kedves barátomnak, Vargha Domokosné Stolte Magdolnának, aki a szerzőnek és első feleségének dédunokája. Ő adta kezembe dédapja művét, és szolgált hasznos kiegészítésekkel, illetve korrekciókkal az interneten található életrajzi adatokhoz. Ezt a publikációt, sajnos, már nem érhette meg: 2010. augusztus 8-án meghalt. Fordí