top of page

Áldás és átok – koronavírus intézkedések és reménység

Tisztelt Nagyvázsonyi Polgárok!

Megpróbálom a mai megbeszélés intézkedéseit összefoglalni és rövid kis írásban arra is rámutatni, mi az, aminek NAGYON-NAGYON HÁLÁSAK LEHETÜNK itt, a Balaton-felvidéken, különösen Nagyvázsonyban:

- Az intézményvezetővel, testületi tagokkal, polgármesterekkel és műszaki stábbal közösen hozott döntés értelmében lezárjuk az iskolaudvart, a sportpályát, a játszótéri eszközöket. Két okból: szeretnénk nyomatékosítani, hogy nem szünet van, hanem otthoni tanulás. Másfelől: arra ösztönözzük a családokat, gyermekeket, hogy NE BANDÁZZANAK CSOPORTOSAN. Erre jó okunk van.

- Minden háztartásba eljuttatjuk azt a tájékoztatást, ami tájékoztatja elsősorban az egyedül élő időseket, hogy szigorúan ÉLELMISZER- és GYÓGYSZER-BEVÁSÁRLÁSBAN (amennyiben igénylik), segítünk. Ennek Bertalan Cintia telefonja lesz a "logisztikai központja", a vásárlást pedig a műszakos kollégák és az önkéntesek végzik.

És akkor a REMÉNY, avagy AMIÉRT HÁLÁSAK LEHETÜNK.

Látszólag messzebbről kezdem, de igyekszem rövid lenni. Torockóról kezdem: egy erdélyi magyar falu, ahol szinte a teljes lakosság átállt a turizmusra a nagyjából önfenntartó gazdálkodásból. Szemem előtt csökkent le évről évre a több száz fős csorda pár tucat tehénre. Nem beleokoskodva a helyiek életébe, de halkan megjegyeztem vendéglátóinknak (akik büszkén mutatták az újabb apartmanná alakított pajtát): ne adj' Isten, hogy egyszer, valamiért összeomoljon a turizmus. Nagy baj lesz belőle itt (is).

Elmondom turistáinknak is mindig, ami most felettébb aktuális. Nagyon-nagy kincs, kedves nagyvázsonyiak falunk természeti és természetközeli értékei. Nem lehetünk elég hálásak annak a 60-70 családnak, akik egybetartották mezőgazdasági társaságot, és ma mintegy 600 szarvasmarha legeli a határt., És nem lehetünk elég hálásnak mindazoknak, akiknek háztájiban van szarvasmarhájuk, baromfijuk, juhuk, lovuk, sertésük és nem utolsó sorban, kiskertjük, gyümölcsfájuk. Hallatlan értékek ezek törékeny világunkban, mint ahogy hallatlan érték a tiszta forrásvíz, a gabonakészlet, a kenyérüzem. Köszönöm a gazdáknak, a mezőgazdasági tulajdonosoknak, jószágtartó társaimnak, fogatos társaimnak, élelmiszeripari vállalkozóknak, termelőknek.

(...)

A nagy vészek megerősítették a közösségeket, a hitet, a természetközeli értékek fontosságát.

(...)

 

6 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page