top of page

Ezért nem maradnak otthon az idősek

Attól hangos a média és a közösségi oldalak, hogy az idős emberek egy része - fittyet hányva a számukra akár halálos veszélyt hordozó vírusnak - semmiféle kérésre nem marad otthon. Megkérdeztük őket is, és Czégényi Margit pszichológust is, hogy mi az oka a jelenségnek, és mi lehet a megoldás.

Egy élelmiszerbolt előtt kérdezősködtem. A kérdésem mindenkihez ugyanaz volt: „Bizonyára hallotta, hogy a koronavírus halálos veszélyt jelenthet az idősekre, és azt kérte a kormány, hogy mindenki maradjon otthon, különösen a 70 év felettiek. Róluk, ha a család nem tud, az önkormányzat munkatársai gondoskodnak. Miért van a járvány idején mégis az utcán?”

Az általam megkérdezett, láthatóan hetven feletti, idős emberektől az alábbi válaszokat kaptam.

– 82 éves vagyok, nekem már mindegy. – Ó, átéltem én a háborút, 56-ot is. Ne mondja nekem senki, hogy maradjak otthon. Minden reggel bevásárolok, és megyek Érdre a kiskertembe. Ott vannak a kutyák is. Azoknak is enniük kell. – Nincs itt semmi, csak cirkusz. Majd ha lőnek, akkor megijedek. – Egyedül élek, el kell látnom magam. Nekem nem segít senki. – A gyerekeket nem fogom ezzel is terhelni. – Soha nem szorultam másra, most sem fogok. – Majd ha öreg leszek, otthon maradok. De most ők vannak veszélyben, szóval bevásárolok magunknak is, és a 86 éves szomszéd néninek. (Mint kiderült, 73 éves a kérdezett férfi.) – Én még egyetlen beteget sem láttam a tévében sem, csak kínait. Maga úgy látja, hogy én az vagyok?! – Nem vagyok gyerek, hogy felelősségre vonjanak ezért. Lehet, hogy öreg vagyok, de nem gyerek.

(,,,)

 

22 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page