top of page

Iksz. Tisztelt Olvasó!


A világhálós hozzászólásoknál találkozhatunk egy különlegesen sommás ítélkezési móddal. Ha valaki annyira reménytelenül ostoba, hogy semmilyen józan érv hatására sem hajlandó kinézni a fejéből, az kap egy X-et. Vagyis kiikszelik. Onnantól kezdve a mérhetetlen butaságra vagy merő rosszindulatra érzékenyek őt semmibe veszik. Levegőnek nézik.

Bevallom, mindennapi életem során nem szívesen élek efféle kiikszelésekkel. Mindig igyekszem körbejárni a dolgokat, megérteni mások indítékát. Első indulatomban például ikszet adtam volna az összes tegnapi ellenzéki képviselőnek. Hisz milyen sűrű oktalanság és alantasság kell ahhoz, hogy egy ilyen vészterhes időben akadályt gördítsenek azok elé, akik két hét óta hajnalok hajnalától késő estékig azon fáradoznak, hogy féket vessenek a koronavírus hazai terjedésének, ráadásul, legalábbis a statisztikai számok szerint, nem is rosszul. De aztán arra gondoltam, hogy ezek mégiscsak a hazai ellenzék tagjai, akikeket a demokrácia szabályai szerint valahogy csak el kell viselnünk, teljesen kiikszelni nem lehet s talán nem is szabad őket.

Most azonban egy olyan hírbe botlottam, amelynek alanyát, a levél feladóját minden kertelés és habozás nélkül könnyű szívvel kiikszelem. Íme:

Az illető nem más, mint Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára. Neki támadt kedve e vírusos világban levelet írni miniszterelnökünknek, méghozzá – az MTI tudósítása szerint – efféle gondolatokkal:

„...egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.”

„...a nemzeti parlamentekben, a médiában és az internetes felületeken folytatott demokratikus vita, valamint a hivatalos információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása minden szabad és demokratikus rendszer alapvető eleme. Válsághelyzetben különösen fontos a társadalom hitének és bizalmának fenntartása.”

„...a koronavírus-járvány megfékezése iránti elkötelezettség jegyében hozott tagállami intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az Európa Tanács alapvető értékeit: a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok erre irányuló törekvésit, többek között azáltal, hogy minden szükséges ismeretet és segítséget rendelkezésükre bocsát.”

S végül pedig még ezt is odabiggyesztette:

„Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget.”

Tisztelt Olvasó!

Annak ismeretében, hogy az egész brüsszeli bagázs miképpen kezelte és kezeli – pontosabban szólva: nem kezelte és nem kezeli – ezt a koronavírusos világkatasztrófát, minden józan polgár részéről a legelemibb elvárás a főtitkárral és elvtársaival szemben, hogy – finoman szólva – lapíts! Ha már segíteni nem tudtok, legalább ne ártsatok. Legalább ilyenkor ne ordibáljatok a butaság tehetetlen, sötét fészkeiből a tevékeny, sikeres világosságnak.

Vagy ha mégis, akkor mit tehetünk?

Iksz.

Legalább ennyit tegyünk meg a lelki egészségünkért, tisztelt Olvasó!

51 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page