top of page

Hat hét hit

(...) Visszatérve mármost az elmúlt hat hét fejleményeire, döntő fontosságú volna minél pontosabban látni, hogy milyen hit hat itt, vagyis miben hisz a magyar társadalom mint emberi közösség. De még mielőtt erre választ próbálnánk adni, nem lehet nem észrevenni, hogy az egyes országok között milyen drámai különbségek vannak a megbetegedések és a halálozások dinamikájában. Nagy valószínűséggel e különbségek főként éppen erre az összefüggésre vezethetők vissza, tehát arra, hogy milyen hit mozgatja alapvetően az adott emberi közösséget.Németország és Ausztria vagy Hongkong és Vietnam eltérő kultúrákat jelenítenek meg, amelyekben eltérő társadalom-lélektani mintázatok határozzák meg emberek tömegeinek a hiteit. Abban azonban mégis hasonlítanak egymásra, hogy ezekben az országokban látszik a legsikeresebbnek a járvány kezelése.

Ezzel szemben például Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok helyzete elég drámai módon ennek az ellenkezőjét látszik bizonyítani.

Nagyon fontos persze hangsúlyozni, hogy egyelőre nem tudhatjuk, miként alakul tovább a világjárvány, de az önbeteljesítő jóslatok társadalomdinamikai szerepe egészen bizonyosan meghatározó lesz az egész, ma még ismeretlen ívű folyamat során.

A magyar társadalom eddigi reakciói inkább a pozitív önbeteljesítő jóslat mentén látszanak formálódni. A magyar társadalom hisz, hinni akar abban, hogy normakövető fegyelmezettséggel a járvány leküzdhető, és a járvány által kiváltott társadalmi, gazdasági nehéz­ségek is kezelhetők lesznek. Eddig tehát a kihívás inkább a magyar társadalom integratív energiáit és várakozásait erősítette fel, ami azért nagyon biztató jel, mert az ismert történelmi okok miatt ennek az ellenkezője volna érthetőbb. Éppen ezért van rendkívüli jelentősége annak, hogy az ezt a hitet generáló energiák a jövőben tovább erősödhessenek.

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page