top of page

Tusk nácizásáról és nagyszüleim emlékéről

Tusk mondata azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak.

„Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra” – ezt mondta Donald Tusk a magyarországi holokauszt áldozataira emlékező emléknapon.

A hitleri jogrend kialakításához is hozzájáruló tudóssal egy mondatban említeni valakit, az nem túl kódolt nácizás.

A kisebbik baj ezzel, hogy a valósággal köszönő viszonyban sincs, Orbánnak – az ember már unja leírni századszor – soha semminemű afféle megnyilvánulása nem volt, ami ilyen állítást megalapozottá tehetne, ellenben sokszor jelezte, hogy „zéró toleranciát” tanúsít minden antiszemita megnyilvánulással szemben, a magyarországi zsidó élet a reneszánszát éli, és ezt hozzám hasonlóan sok büszke magyar zsidó tanúsíthatja.

Tusk mondata valójában azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi

mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak.

Ha Carl Schmitt büszke lenne Orbánra, akkor eszerint a két világ között hasonlóság van.

Azaz Auschwitzot megjárt nagymamám, Budapesten megölt nagyapám, nagyapám Szabadkán felakasztott testvére, Szabadkáról Bor felé agyonvert dédnagyapám – mind- mind a SOÁ áldozatai, a haláltábort túlélő nagymamám is – valami a mai magyarországi viszonyokhoz hasonlítható rendszerben éltek volna?

Ha esetleg arra célozna Donald Tusk, hogy a népirtás előtti német korszakkal lát párhuzamot, ajánlom, olvassa el Sebastian Haffner Egy német története című zseniális könyvét, majd számoljon be arról, hogy milyen párhuzamokat fedezett fel.

Azért élhetek, mert csodálatos módon a nagymamám azon kevesek közé tartozott, aki hazajött Auschwitzból, mert apám már megfogant, mielőtt apai nagyapámat megölték volna. A kisfiam egy nagyszerű világi zsidó iskolába jár, a magyar állam pedig ezerféleképpen támogatja az önszerveződő zsidó kulturális életet is, miként amúgy is az elmúlt tíz évben annyi forrást bizosítottak kultúrára, amennyit a millenium óta soha.

Orbánt (vagy bárkit) annyiféle mód lehet kritizálni úgy is, hogy nem sértjük meg azok emlékét, s a túlélők leszármazottait, akiket megöltek a nácik vagy a velük kollaboráló magyar honfitársaink.

(...)

 

9 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page