top of page

„Idősellenes hullám jön, ha nem adjuk vissza a védekezés felelősségét az embereknek”

(...) A fiatal lány, aki elsőként kitette a hashtaget a Twitterre, azt mondta, sorban állás közben hallotta egy sráctól és megtetszett neki. A #boomerremover nagyon gyorsan 700 ezer lájkot kapott, pár napon belül 65 ezer tweetben tűnt fel. Ez lett a koronavírus beceneve nyugati fiatalok között. Magyarul körülbelül annyit tesz, hogy „öregeltakarító”. Az ezredforduló generációja elkezdte platformjain, a Tik-Tokon, az Instagramon és Twitteren használni. Poénnak elég súlyos olyan helyzetben, amikor a járvány több mint 200 ezer áldozatának körülbelül 90 százaléka a 70 év fölöttiek közül kerül ki. A fiatalok ezzel egy éven belül immár a második támadást intézik az idősebb nemzedék felé: 2019 elején a globális felmelegedés miatt aggódók az „OK boomer” (azaz: „oké, öreg”, amin az értették, hogy jól van, öregek, csak dumáljatok, minket ez nem érdekel) hashtaget használták, amit a Greta Thunberg által szimbolizált generáció teljes mellszélességgel fel is vállalt. „Az idősek nem értik a világot, ósdi elveik pedig elveszik a mostani generációk jövőjét.” A dolog külön pikantériája, hogy a boomerek a ’68-as generáció tagjai, akiknek a szlogenje annak idején a „ne bízz senkiben, aki elmúlt 30 éves” volt.

A jelenlegi helyzetben azonban, amikor a vírus elleni védekezés valóban elveszi a jelenünket és a közeljövőnket, a „boomer remover” egészen máshogy cseng. Az egyre jobban látható gazdasági következmények nap mint nap súlyosabbak. Az Egyesült Államokban 3,5 százalékról 22 százalékra ment fel a munkanélküliség rövid idő alatt. (Utóbbi adat forrása ez az ábra. https://tradingeconomics.com/united-states/jobless-claims Látható, hogy április harmadik hetéig több, mint 30 millió ember vesztette el az állását. Nem mindegyikük jelent meg a munkanélküliként, „csak” inaktívává vált.) Az EU a második negyedévben különböző becslések alapján 35 százalékos GDP-csökkenést lesz kénytelen elkönyvelni. Az olajtermelő országok bevételei nullára csökkentek, Afrikában közel kerültünk egy hosszú ideje nem látott éhínséghez: azzal pedig újabb polgárháborúkhoz.

Amikor a karantén végén felélt megtakarításokkal, munka nélkül az emberek kijönnek otthonaikból és szembesülnek a romokkal, az elkeseredett, munka és jövő nélküli fiatalok közül sokan fel fogják tenni a kérdést: megérte, hogy megmentsük a 70 felettieket és elvegyünk a fiataloktól jó néhány értékes évet?

(...)

Ma már jól láthatók azok a megoldások, amelyekkel kiküszöbölhető az idősellenes fordulat. S hogy mi lenne ez? Nos, az aktív generációk szabadságának visszaadása és az idősek megvédésének erősítése. A belga a legnyilvánvalóbb negatív példa, amelyből tanulhatunk. Ott korlátozták az aktív generációk életét, de ezzel nem mentették meg az időseket. A nagyszámú elhalálozás több mint fele idősotthonokban történt. Ma már érdemes levonni a következtetést: ha a kormányzat az idősotthonok és az idősek megvédésére koncentrált volna a fiatalok korlátozása helyett, az eredmény sokkal jobb lenne.

Vissza kell tehát adni az aktív generációk kezébe saját és környezetük biztonságának ügyeit, de segíteni kell azokat, akik idősekkel élnek együtt.

A dél-koreai, más ázsiai és a szlovák példák mutatják, hogy a közterületek és egymás megvédésére elég a maszkhasználat általánossá tétele. Arról nem is beszélve, hogy ez közösséget erősítő kohéziós eszköz, hiszen tulajdonképpen senki sem magát, mindenki a másikat védi a maszk használatakor. A svéd és japán példa pedig azt mutatja, hogy az emberek felelősen képesek dönteni arról, mi a legjobb saját és idősebb rokonaik egészsége szempontjából. Azt gondolni, hogy erre a magyarok alkalmatlanok: ez az ország lenézése lenne.

Amennyiben az állam erőforrásait csak az idősek korlátozására és az idősotthonok fokozott védelmére fordítja a fiatalok korlátozása helyett, sokkal hatékonyabb munkát végezhet. Persze rugalmas szabályozásra van szükség. Azok a családok, akik nem érintkeznek idős családtagjaikkal, nyugodtan járathatnák iskolába gyerekeiket akár a tanév utolsó heteiben is, de akik együtt élnek idős családtagjukkal, távoktatási formában zárhatnák a mostani félévet. Mindenkinek magának kell döntenie saját és szerettei biztonságáról, az államnak pedig ezt kell segítenie. A karanténba zárt időseket külön segítőknek kell támogatniuk, elkülönített kórházi osztályokon kell kezelni őket és így tovább.

Az elmúlt közel öt hónap nyilvánvalóvá tette, hogy az aktív állampolgárok korlátozása nem hatékony megoldás és aránytalanul nagy gazdasági károkkal jár, ami akár az idősek ellen is fordíthatja a fiatalokat. És persze a kormányok ellen. Ezért aztán sokszorosan megéri minél előbb változtatni.

A halogatásnak semmi értelme.

Minden elveszett nap közelebb hozza az idősellenes indulatok feléledését.

 

Tovább a cikkhez

30 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page