top of page

Az LMP szerint ez óriási nemzeti siker

A Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtését tegnap éjfélig, a határidő lejártáig, 1 008 966-an írták alá az interneten. Az LMP szerint ez óriási nemzeti siker. Mégis nem mehetünk amellett, hogy az ellenzéki szavazók egy része mind magáról az aláírásgyűjtésről, mind tágabban a jogi nemzetegyesítésről negatívan, sokszor kirekesztően és véleményem szerint igaztalanul írt. Ezen persze nem elég sóhajtozni. Én kevés dologban hiszek jobban, mint az érvelő vitában, és mivel a vita tud építő lenni, most pár pontban megpróbálok ellenérveket mondani az általánosságban megfogalmazott nemzetegyesítést kritizáló érvekre.

1. Akik nem itt adóznak, ne akarjanak beleszólni a választásokba.

Magyarországon általános és titkos választójog van, ami azokra is vonatkozik, akik nem fizetnek adót. Kétlem, hogy bárki az alapján akarna bevezetni cenzust Magyarországon, hogy csak adót fizető állampolgárok szavazhassanak.

2. Csak azok az állampolgárok szavazzanak, akikre a megválasztott kormány és országgyűlés döntései hatással vannak.

A határon túli magyarokra hatással van a magyar országgyűlés és kormány, hiszen az, hogy milyen viszonyt alakítunk ki a szomszédos országokkal befolyásolja az életüket. Ráadásul senki sem gondolja, hogy a gazdasági okokból külföldön dolgozó honfitársaink ne szavazhassanak, pedig ők sem direkt módon érintettek. Ha valamiben, helyesen, teljes ellenzéki konszenzus van az az, hogy a gazdasági okokból külföldön dolgozó honfitársaik is kapják meg a levélben szavazás lehetőségét.

3. „Itthon minden rendben van? Először az itthoni problémákkal kéne foglalkozni.”

(...)

4. Román/szlovák/szerb belügy a magyar kisebbség ügye.

(...)

5. Nem kell szavazati jog és autonómia a határom túli magyaroknak, mert a Fideszre szavaznak.

(...)

6. A Fidesz átláthatatlan módon oszt pénzeket a határon túlra.

Természetesen ez részben legitim kritikája a nemzetpolitikának. Én például támadtam személyesen azt, hogy több mint egymilliárd forintból gazdálkodik évente a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), a pénzből pedig hiába futná saját kutatókra, a Szász Jenő által vezetett intézet inkább százmilliókat költ a kutatások kiszervezésére, de értelmezhetetlen célokra is költik a pénzt. Sok hasonló kritikát megfogalmaztak ellenzéki és határon túli pártok, újságírók és mások. Ez ugyanakkor nem érv sem az autonómia, sem a szavazati jog ellen.

 

15 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page