top of page

Az egész internet elsuhant a hét legfontosabb híre mellett: Skóciában teljes értékű szavazati jogot

A skót parlament a koronavírus-para alatt suttyomban átnyomott egy törvényt, mely örökre megváltoztathatja a skót történelmet. Még állandó lakhellyel nem, csak menedékjoggal rendelkezők is részt vehetnek mostantól az országgyűlési választásokon. Legálisan importálhat mostantól magának a kormány szavazókat. A demokrácia Skóciában meghalt.

Képzeljünk el egy olyan Magyarországot, ahol egy Gyurcsány Ferenc nevű kormányfő dönt arról, hogy ki kaphat menedékjogot, és aki megkapja, az onnantól szavazati joggal is rendelkezik.

Durva, nem? Nos, ez Skóciában múlt hét óta a valóság.

Emlékezzünk csak vissza, hogy az októberi önkormányzati választás mennyire másképp is alakulhatott volna, ha a külföldi állampolgársággal, de magyar lakcímmel rendelkezők nem szavazhattak volna.

(...)

Mivel a kormány hatáskörébe tartozik, hogy ki kaphat vagy nem kaphat menedékjogot,

feburár 22-től kezdve gyakorlatilag a skót kormány képes lehet saját magának szavazatokat importálni, és így brutális módon beavatkozni a demokratikus rendszerbe.

Skócia azon országok közé tartozik, akik aktívan és tudatosan importálják a migránsokat a munkaerőhiány leküzdése érdekében. Ez a kornkrét gép menetrendszerűen közlekedett Szíria és Skócia között 2015-2016 között.

Szemléltetésképp jelzem, hogy ez olyan durván progresszív lépés, hogy azt még a svéd parlamentben is csak feldobni merték, illetve részlegesen bevezetni, teljes jogú szavazati jogot még ott sem kaptak bevándorlók, és a csökkentett jogot is csak azután kaphatják meg, miután 3 évig rendelkeztek svéd lakcímmel.

A skótok viszont most előzték progresszióban nem csak a svédeket, de az egész világot.

Február 22-én elfogadott törvényben minden Skóciában élő menedékjoggal vagy lakcímmel rendelkező lakos szavazhat, állampolgárságtól függetlenül. Vagyis tulajdonképpen te is: ha részt akarsz venni a választáson, csak oda kell menned, kibérelsz pár hónapra egy lakást, és kész: beleszólhatsz a skótok országgyűlés összetételébe, a kormányfő kilétébe, az életükbe.

Reméljük ez nem csak az első dominó, mert ha ezt más országok is bevezetik, akkor az

közvetlen módon befolyásolná Magyarország életét is, hiszen az egész Európai Parlament összetétele is eszerint alakulhatna.

Közvetve pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen erők irányítják hazánk legfontosabb stratégiai és gazdasági partnereinek, valamint en bloc az Európai Unió vezető országainak kormányait.

***

(Kapcsolódó cikk: MSPs give Scots prisoners and foreign nationals right to vote. The new legislation means foreign nationals, refugees and some prisoners will be able to vote in Holyrood and local council elections.)

 

16 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page