top of page

Az alattvaló magyar

Évekkel ezelőtt egy Kertész Ákos nevű író a figyelem középpontjába került azzal a kijelentésével, hogy „a magyar genetikusan alattvaló”. Erre leginkább azért döbbenhetett rá, mert a választást nem a neki kedves pártok nyerték, vagyis a magyarok nem úgy működtek, amint az Kertész-szemmel elvárható lett volna tőlük, pedig ő – nomen est omen –

szívesen megművelte volna őket.

A moslékban dagonyázó magyarok közül állítólag néhányan megnehezteltek az íróra jóindulatú szavaiért, és csúnyán néztek rá az uszodában. Ezért a nyolcvan esztendős derék literátor egészen Kanadáig futott. (Szerencsére a magyar nyugdíj értékállóságának köszönhetően valószínűleg nincsenek megélhetési gondjai, mert remekül érzi magát abban a csodálatos szivárványszínű országban.)

Eddig a történet merő happy end, ám valami frusztráció mégis maradhatott derék szerzőnkben, mert a napokban adott egy interjút , amiben megismétli már-már feledésbe merült szavait. Nem kevesebbet állított annak idején, mint hogy genetikailag, vagyis biológiailag, származásilag, ha úgy tetszik „fajilag” determinált tulajdonságok vannak. Ha ezt én írtam volna, már börtönben ülnék. Most úgy magyarázza, hogy igazából történelmi determináltságra utalt, vagyis pontatlanul fogalmazott, ami egy írótól elég kellemetlen.

Itt véget is érhetne a sztori, nálunk úgyis mindenki indulatból ír; a mi oldalunkról is érkezett azóta egy-két vitriolos diagnózis a szerző mentális állapotáról. Volt azonban egy érdekes mondata, mely szerint senki sem cáfolta meg őt azóta sem. (A cáfolatot nagyjából úgy képzelte, hogy akad egy legény, aki felnégyeli Orbánt, de nem akadt.) A tartalmi cáfolat hiányára a legfőbb ok bizonyára az lehetett, hogy maga a felvetése olyan szinten butaság, annyira nyilvánvalóan hülyeség, hogy senki sem vette a fáradságot az érdemi elemzésre.

(...)

A hatalom önmagában nem rossz. A hatalom maga a teremtő erő. A Mindenható alkotta az egész csodálatos világot. A rombolásra használt hatalom azonban rossz, gonosz és elpusztítandó.

Rossz hírem van Kertész Ákosnak. Az ember genetikailag alattvaló. A Jóisten teremtménye, és mint ilyen, elszámolással és engedelmességgel tartozik a teremtőjének. Ez a legalapvetőbb program, ami szerint élnünk kell. Értelmes ember ez ellen nem lázad. A Sátánnak viszont ellene mond. Minden cselekedetének és csábításának.

Genetikailag és tudatosan egyaránt.

 

Tovább a cikkhez

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page