VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

„Isten abban érdekelt, hogy az emberiség sikeres legyen” – pünkösdi interjú Böjte Csabával

Mindenki csak úgy ismeri: Csaba testvér. Megjelenése, viselkedése és modora is mindig azt sugallja, hogy ő nem akar „atyáskodni” senki felett, pedig az általa alapított, idén 27 éves Szent Ferenc Alapítványban több mint 6500 gyermeknek adott lehetőséget, és mutatott új irányt az élethez – vagyis apai szerepet öltött, szerzetesként. A Szentlélek ünnepéről, pünkösdről beszélgettünk Böjte Csaba ferences szerzetessel.

– A Biblia szerint a teremtő Atya és Jézus Krisztus után egy harmadik személy is teret kér az életünkben – ő pedig nem más, mint a Szentlélek, és talán róla a legnehezebb valami konkrétumot mondani. Ki is a Szentháromság harmadik szereplője, és mi pünkösd jelentősége?

– Magas a labda, örvendek! Hogy miért is jött el közénk Jézus Krisztus, és miért küldte el a Szentlelket, nagy kérdés. Nem mondták el a hírhozó angyalok bővebben, hogy kicsoda Jézus Krisztus. Ő viszont saját magáról azt állította, hogy ő a Vigasztaló! És azt is elárulta, hogy mikor majd ő elmegy, helyette a Mennyei Atya új vigasztalót küld, mégpedig a Szentlelket. A vigasztalás szó már az Ószövetségben sokszor szerepel, jelentősége van. Például Izajás prófétának is azt mondja az Úr: „menj és vigasztald meg az én népemet”.

Mit jelent ez pontosan?

– Tudjuk, hogy egy épület, ha megroskad, akkor azt aláfalazzák, megerősítik. A focimeccsen is drukkolunk, szurkolunk a játékosoknak. Ezt jelenti a vigasztalás. Tulajdonképpen Jézus humánerőforrás-menedzser. Ő nem azért jött el, hogy elítélje a világot, hogy számonkérjen bennünket, hogy elkezdjen velünk kekeckedni, hanem hogy segítsen. És ha megnézzük az életét, tényleg erről szól: az apostoloktól elkezdve Zakeusig és a gadarai ördöngösökig mindenki, aki Jézussal találkozik, jobb, több, erősebb, bátrabb, tisztább, szentebb lesz. A Szentlélek is ugyanígy, ezért jön. Azt üzeni, hogy a galileai mester drukkol értünk, és győzni fogunk!

– Sokszor nem ezt tapasztaljuk a mindennapi életünkben. Mintha inkább a rossz győzedelmeskedne.

– Isten abban érdekelt, hogy az emberiség sikeres legyen. A gonosz lélek viszont abban, hogy összedőljön minden. Azzal érvel, hogy ő már az elején megmondta, hogy ez az egész teremtés egy nagy túró, ebből úgyse lesz semmi. Jézus Krisztus az, aki hisz és bízik bennünk. Én eldöntöttem, hogy Jézus csapatában szeretnék játszani, és arra is fogadok, hogy a koronavírusos időszak után jobb lesz a világ, mint előtte. Megtisztul, erősebb lesz, a lényegesebb dolgokat jobban fogjuk látni.

– Hogyan működik a Szentlélek?

– A gyerekeknek úgy tanítjuk harmadikos korban, hogy Isten eszünkbe juttatja, amit mondani akar nekünk. Mivel az ember a Szentlélek temploma, a lelkiismereten keresztül tud szólni hozzánk. A lelkiismeret az egy nagyon érdekes dolog. Még az ateisták is azt mondják, hogy lelkiismereti szabadság létezik. De mi is az a lelkiismeret? Nem lehet sebészeti szikével kivágni az emberből. Nem tudok arról, hogy ezt valaha is ki tudták volna venni az emberből, mint a többi szervet. A lelkiismeret az a hely az emberben, ahol az Ég a Földdel összeér. Ahol az Isten és az ember találkozik. Ahol párbeszéd folyik, és az Isten az embernek elmondja, hogy mit álmodott meg vele kapcsolatban. Mennyei GPS-nek is szoktam nevezni. Én azt gondolom, az a jó, hogyha erre a Szentlélek Úristenre merünk, akarunk figyelni. Jézus azt mondja: bármit kértek az Atyától, megadja nektek. Mennyivel inkább adja nektek a lelket, ha kéritek Őt. Hát akkor? Most pünkösdre készülünk, kérjük szeretettel, imádságos jósággal Istentől, hogy megvilágosító, vigasztaló lelkét küldje el nekünk.

– Csaba testvér szavai alapján elég egyszerűen felismerhető az Isten akarata. Mégsem mindig arra haladunk. Valóban mindig működik ez a mennyei GPS?