VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Miért gerjedt fel ennyire a köztudatban a koronavírus téma és anno miért nem a H1N1?

Kicsit is tájékozottabb polgártársaink rendre felteszik maguknak a címben megjelenő kérdést: A koronavírusra miért figyel oda most mindenki, és anno a H1N1 miért nem érdekelt szinte senkit?

Ilyenkor a fejünkben megfogalmazódó válaszok ilyesmik szoktak lenni:

– Hát, talán mert a H1N1 nem annyira pusztító (de, még magasabb is a halálozási aránya)

– Vagy, mert a H1N1 nem lett pandémia (de, lett, 2009 júliusától)

– Talán mert H1N1-et végül nem kapták el annyian (de, igen, 2 milliárd ember lett fertőzött – forrás: Netflix Pandemic című dokusorozata).

Mint írót, mindig is érdekeltek a szavak, és a bennük rejtőző erő. A média szómágiában játszott szerepe is kutatásaim tárgya már néhány éve, a média életünkre gyakorolt hatásának felelősségéről többször írtam is már. (Például itt: A hírfogyasztás új kultúrája – küldetés, vagy itt:

Változhat a közízlés a hír- és információfogyasztásban?)

Végeztem egy kis kutatást, hogy mi történt anno, 2009-ben a H1N1 háza táján a szavak és a média szintjén, és mi történik most.

Az volt az előfeltevésem, hogy véleményem szerint a média túlzott részvétele a hírek terjesztésében az oka annak, hogy világszerte pánik alakult ki nemcsak a lakosságban, de a vezetőkben és még a tudományos szférában is.

Kutatásom kezdetekor az volt a prekoncepcióm, hogy nem fogok találni semmiféle összefüggést, de ha mégis, akkor közzéteszem, hátha csak én nézem be a dolgokat.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy szerettem volna azt találni, hogy semmit nem találok, mármint összefüggés tekintetében a szavak és a média túlzott jelenléte között, de ebben bizony csalatkoznom kellett.

Magyarországon az index.hu tudomásom szerint a legismertebb online sajtóorgánum, ezért náluk kutakodtam.

A H1N1 2009-ben és 2010-ben két év alatt 732 cikk született az index.hu-n H1N1 témában:

732 H1N1-hez kapcsolódó cikk két év alatt.

Nem kis teljesítmény, gondolhatnánk. Mindezek mellett persze rengeteg más infót közölt az index.hu, emlékeztetőül néhány infó: akkoriban Bajnai volt a miniszterelnök, abban az évben halt meg Bujtor István és Michael Jackson is.

Ezen időszak alatt (2009. 01. 01. – 2010. 12. 31.) 105739 darab cikk született az index.hu-n, tehát a H1N1-es cikkek aránya az összes cikkhez képest: 0,69%

Ez után következett a koronavírus témára keresés, 2019. november 1-től a mai napig (2020. április 23.) tartó időszakra:

Összesen 6801 cikk jelent meg az index.hu-n és társoldalain 5.5 hónap alatt a koronavírusról.

Az index.hu és társai 6801 esetben közöltek cikket az elmúlt 5.5 hónap alatt koronavírus témával kapcsolatban, de míg ezeket a sorokat írom, talán vannak már újabbak is, hiszen nap közben gyakorlatilag 5 percenként jelenik meg valamilyen új hír a koronavírusról.

Ezen időszak (2019. november 1. – 2020. április 23.) alatt összesen 27169 cikk jelent meg az indexen.

Tehát a koronavírus témájú cikkek aránya: 25,03%.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek