VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Tessék mondani, Arany János szobrát mikor döntjük le?

Az első tüntető, aki felemelt egy követ, hogy bezúzzon egy kirakatot, a mozdulatával hiteltelenítette az emberjogi mozgalom minden célját.

Amerika lángokban áll, és a kikényszerített bűntudattól térdepel. Szinte alig van már olyan állam, ahonnan ne érkeznének hírek a menetrendszerű vandalizmussal kísért demonstrációkról. A társadalmi egyenlőséghez vezető út felgyújtott autókkal, kifosztott üzletekkel, terepjáróval hazafurikázott lapostévékkel van kikövezve.

Amerika sok sebből vérzik, ahogy az efféle akcionizmus is. Ősi igazság: erőszakra nem lehet erőszak a válasz. Az első tüntető, aki felemelt egy követ, hogy bezúzzon egy kirakatot, a mozdulatával hiteltelenítette az emberjogi mozgalom minden célját. A pusztítás, fosztogatás és a kritika tabusítása nem szolgálhat semmiféle egyenlőségpárti törekvést, ez tulajdonképpen a szüzességért szexelés paradoxona.

A földindulás ugyanakkor jóval több az autógyújtogató tettlegességnél: George Floyd tragédiája újra lángra lobbantotta az amerikai campusokon eddigi is parázsló szobordöntögető hevületet, ami gyorsan átterjed Európára is.

Persze itt sincs új a nap alatt. Ami most Amerika nagyvárosa