VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Tiktok-felhasználók segítettek Trump tulsai kampánygyűlésének szabotálásában

Tiktok-felhasználók elismerték, hogy segítettek szabotálni Donald Trump amerikai elnök szombaton Tulsában tartott kampánygyűlését, amelyre a hatalmas részvételi várakozások után alig pár ezren mentek el. Közösségi médiumok, közöttük a népszerű mobilvideó-megosztó portál felhasználói kitöltötték a részvételhez szükséges ingyenes online regisztrációt, ám valójában nem állt szándékukban elmenni a rendezvényre. A The New York Times amerikai napilap arról számolt be, a koreai popzene rajongói hasonló eljárásra buzdították az embereket.

A rendezvény előtt Brad Parscale, Trump kampánymenedzsere azt mondta, hogy több mint egymillióan jelezték a részvételi szándékukat. A rendezvény színhelyén, a 19 ezer férőhelyes BOK Center arénában – egy több célú, zárt fedelű létesítményben – viszont sok üres szék volt szombat este. A tulsai tűzoltóság szóvivője közlése szerint mintegy 6200-an vettek részt a kampánygyűlésen.

A kampánygyűlés kezdete előtt nem sokkal Trump és alelnöke, Mike Pence lemondta beszédét, amelyet az arénán kívül rekedt “hatalmas tömegnek” készültek tartani. A csarnokon kívül tüntetők is megjelentek, és néhány antirasszista tiltakozó dulakodásba is keveredett Trump támogatóival.

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata párti kongresszusi képviselő szombaton a Twitteren gúnyolta ki Parscale-t, aki a médiát kárhoztatta az alacsony részvételért és bírálta az arénán kívüli tüntetőket. A képviselőnő úgy fogalmazott, hogy a TikTokot használó kamaszok futtatták zátonyra a kampánygyűlést a hamis jegyrendelésekkel, és hitették el az elnökkel, hogy millióan akarják hallgatni a fehér felsőbbrendűségi szövegét, és képesek a Covid-19 járvány idején megtölteni az arénát.