top of page

„Jakobinus puccs” – nekiment a Wall Street Journal a kulturális forradalmároknak

A kapitalizmus szócsöveként ismert liberális újság szerkesztőségi vezércikkben támadja az amerikai kulturális forradalmárokat, jakobinusokról és puccsról beszélve. A WSJ úgy látja: „Ha a liberálisok nem állítják meg a jakobinus baloldalt, egy olyan politikai ellencsapás és társadalmi törés fog bekövetkezni, amihez képest Donald Trump elnöksége csak egy teadélutánnak fog látszani”.

Szerkesztőségi vezércikkben ment neki az elszabadult kulturális forradalmároknak a Wall Street Journal. Az amerikai liberális-kapitalista rendszer hangadó lapjának június 22-i számában arról írnak: Amerika egy „jakobinus momentumot” él meg, az ország intézményeiben „kulturális puccs” zajlik, ami valójában a liberális értékek ellen irányul.

A lap szerint a George Floyd halála miatt kitört elégedetlenségi hullám lehetőséget teremtett a rasszizmuskérdésről és a rendőrségi reformról történő hasznos reflexiókra. De a politikai és kulturális erők ezekben a hetekben egy jóval egészségtelenebb irányba mozdultak: „a politikai konformizmus dühös hadjárata zajlik Amerika művészeti, oktatási, üzleti és szórakoztatóipari intézményeiben” – írják.

Ez a „kikényszerített kulturális fordulat” a WSJ szerint azzal fenyeget, hogy elpusztítja Amerika maradék polgári rendjét, és elérhetetlen távolságba tolja a fenntartható faji, politikai és társadalmi haladást.

„Azért nevezzük ezt jakobinus momentumnak, mert megvan benne a forradalmi elme féktelen és válogatás nélküli ítélkezése. A guillotine nincs használatban, de az impulzus ugyanaz, ahogy karriereket, megélhetéseket és hírneveket pusztítanak el. A lemondások, kirúgások, kitagadások és kikényszerített bocsánatkérések hulláma a nagyobb és kisebb intézményekben olyan gyorsan történik, hogy azt alig lehet követni” – írják.

A lap felsorolja a legkülönfélébb eseteket, a New York Times és a Philadelphia Inquirer szerkesztőinek kirúgását egy-egy nem megfelelőnek talált cikk miatt; avagy egy chicagói bankár-közgazdász munkahelyvesztését a Black Lives Mater és korábban a baloldali erőszak kritizálása miatt.

A „tisztogatások” a Wall Street Journal szerint a teljes tudományos életben zajlanak.

Egy oktatót azért függesztettek föl a Kaliforniai Egyetemen, mert elutasította egy diák kérését, aki külön elbírálást kért a fekete hallgatók vizsgáztatására. Egy másik oktató azért került vizsgálat alá, mert felolvasta előadás közben Martin Luther King egy levelét, amiben szerepelt „az n-betűs szó” – a nigger.

Az ellehetetlenítési hullám folytatódott a baloldali körökben, illetve a sport világában is, a zavargások kritizálása vagy a „minden élet számít” gondolat felvetése miatt – emlékeztet a lap.

Ahogy ismert, a szórakoztatóiparban is zajlik a forradalom, olyan filmek elérésének korlátozásával, mint az Elfújta a szél. Az utóbbi időben pedig elkezdődtek a szobordöntögetések is.

A WSJ bemutat egy olyan esetet is, amikor egy vermonti iskolaigazgatót amiatt rúgtak ki, mert kifejtette: „Erősen hiszem, hogy a Fekete Életek Számítanak”, de „csak azért, mert nem járkálok BLM-felirattal, nem jelenti azt, hogy rasszista vagyok”.

A Wall Street Journal szerint lehet, hogy e kampányok néhány célpontja nem a legmegfelelőbben fogalmazott, de az eltörlés kultúrájának (cancel culture) apologétái mindig találnak okot arra, hogy stigmatizáljanak vagy száműzzenek valakit.

(...)

„Ha a liberálisok nem állítják meg a jakobinus baloldalt, egy olyan politikai ellencsapás és társadalmi törés fog bekövetkezni, amihez képest Donald Trump elnöksége csak egy teadélutánnak fog látszani” – zárja vezércikkét a Wall Street Journal szerkesztősége.

 

Tovább a cikkhez

19 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page